ACCES PREMIUM
De ce premium?
e-TVA: Rapoartele ANAF despre diferențele găsite de sistem sunt haotice și detaliile sunt greu de identificat
e-TVA generează deconturi precompletate de TVA care sunt comparate apoi cu deconturile depuse de contribuabili pentru a vedea dacă există diferențe între ele, sistemul fiind în teste până la finalul anului. Astfel, specialiștii atrag atenția că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) ar trebui să lucreze mai mult la coerența rapoartelor generate la cererea contribuabililor care vor să afle de unde au apărut diferențele.
Articolul continuă mai jos
„Aceste PDF-uri pe care ANAF le livrează sunt trimise la solicitarea contribuabilului, ele nu vin automat. Trebuie să intru în sistem și să dau acolo generare. Este livrată o arhivă ZIP cu un set de fișiere PDF în care găsesc detaliile, teoretic. Nici măcar nu vă gândiți că le găsim la nivel de rând - adică să spună că «la rândul cinci acestea sunt detaliile». Ei pun, de fapt, detaliile din diverse sisteme. Ei zic «iată ce vine din sistemul e-Transport, iată ce vine din sistemul e-Factura...». Din e-Factura mi se listează toate facturile - nu contează cota, nu contează achizițiile, vânzările (achizițiile și vânzările sunt, uneori, intercalate, pentru că am o pagină de livrări, apoi o pagină de achiziții).Din punctul acesta de vedere, e ca și cum ai întreba care-i diferența și cineva îți «varsă o găleată în cap» cu toate detaliile și zice «uite, caută-le și tu prin mormanul acesta de date». Aici e ceva ce sperăm că ANAF va modifica, pentru că, repet, în condițiile unor detalii foarte multe, e greu să ajungi la o soluție. De asta spun că, dacă am verificările interne de care menționam, deja știu cam unde pot fi probleme și mă duc țintit la e-Transport, mă duc țintit la declarația 390, mă duc țintit în anumite direcții în care identific cam care ar putea să fie diferența”, a detaliat, la o conferință organizată recent de avocatnet.ro,
Valentin Alangiu, Accounting & Tax Partner la Nowium.
Deși deconturile precompletate de TVA sunt transmise periodic contribuabililor, aceștia au în continuare obligația de a completa și depune, până la data de 25 a lunii de după fiecare perioadă fiscală, formularul 300. Mai exact,
deconturile precompletate (Ordinul Fiscului 3.775/2024) sunt transmise online până la data de 5 a lunii următoare termenului pentru depunerea decontului de TVA.
Notificările de conformare pentru e-TVA (Ordinul Fiscului 6.234/2024) se transmit online, de asemenea, până la data de 5 a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de TVA. Apoi, în termen de 20 de zile de la data primirii notificării, contribuabilul are obligația să transmită online rezultatul verificărilor privind diferențele comunicate de Fisc.
Totuși, obligativitatea transmiterii răspunsului se aplică abia de la 1 ianuarie 2025, pentru majoritatea contribuabililor, și de la 1 august 2025, pentru cei care aplică sistemul de TVA la încasare. Până la 31 decembrie 2024, răspunsurile sunt opționale, astfel că absența acestora nu generează riscuri fiscale.
Referitor la diferențele semnificative, este vorba de valorile care
depășesc pragul de semnificație ce îndeplinește condițiile cumulative de minimum 20% în cotă procentuală și o valoare absolută de minimum 5.000 lei. Însă trebuie precizat că notificarea de conformare se poate transmite, în baza unei analize de risc, inclusiv dacă se identifică diferențe sub pragul de semnificație.
Citește și: Ghid ANAF: Cum se folosește secțiunea e-TVA din Spațiul Privat Virtual.
Citește mai mult despre
e-TVA,
TVA,
deconturi precompletate de TVA,
declaratii fiscale precompletate,
notificare de conformare,
declaratia 300,
declaratie 300,
formularul 300
Specialiști citați în acest articol
Valentin are peste 20 ani de experiență profesională în domeniul contabilității și consultanței fiscale în societăți din cadrul Big Four și din eșalonul secund, ca și în poziție de partener-antreprenor în societăți de servicii profesionale în domeniu.
Este expert contabil acreditat CECCAR și CCF, membru ACCA.
Are o abordare analitică cu implicări în multiple proiecte cum ar fi expertize contabile și misiuni de due dilligence, consultanță în domeniul TVA, impozit pe profit și impozit nerezidenți, training-uri pentru echipă și clienți, asistență la implementarea sistemelor informatice.
Coordonează proiectul Tax Group, este lector în cadrul sesiunilor de training și coordonator al unuia dintre cele mai apreciate newslettere din domeniul fiscal.
Valentin este vorbitor fluent de limbă engleză.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)