ACCES GRATUIT
Cum pot beneficia asigurații de vaccinuri compensate parțial sau total, în baza unei rețete electronice
Mai multe categorii de persoane beneficiază, potrivit legislației în vigoare, de vaccinuri compensate, folosite pentru producerea imunităţii active sau pentru prevenirea unor boli transmisibile. De pildă, în cazul vaccinului antigripal, de compensarea a jumătate din prețul acestuia pot beneficia persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani, iar de compensarea integrală pot beneficia copiii, gravidele, persoanele vârstnice sau cele cu diverse probleme de sănătate.
Articolul continuă mai jos
Lista persoanelor care pot beneficia de vaccinuri compensate parțial sau total este cuprinsă în
Ordinul Ministerului Sănătății nr. 3.120/2023 pentru aprobarea segmentelor populaționale care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare a medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunității active sau folosite pentru prevenirea unor boli transmisibile și a fost modificată acum câteva zile.
Vaccinurile ce pot fi compensate (parțial sau total) sunt cel gripal, pneumococic, meningococic, papilomavirus (HPV), diftero-tetanopertussis (tuse convulsivă), hepatitic B, varicelic sau rujeolic, rubeolic, urlian. Aceste vaccinuri sunt cuprinse în sublista E de medicamente compensate, în secţiunea E1 fiind cele compensate
50% din prețul de referință, iar în secțiunea E2, cele compensate
100%.
Astfel, de pildă, de vaccinul gripal compensat 50% pot beneficia persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 ani, fără boli cronice, iar de cel compensat integral, copiii, gravidele, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar, dar și cei cu vârsta cuprinsă între 19 și 65 de ani ce suferă de o afecțiune gravă (boli cardiovasculare cronice, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, boli hepatice cronice, boli neurologice cronice etc.).
Lista completă a categoriilor de persoane ce pot beneficia de vaccinuri compensate cu 50% sau 100% poate fi
consultată aici.
După cum
a subliniat recent Casa Națională de Asigurări de Sănătate,
“prescrierea vaccinurilor se efectuează conform protocoalelor terapeutice elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, de medici de toate specialităţile aflaţi în contract cu o casă de asigurări de sănătate, în urma consultației sau la externarea din spital, iar prescripția medicală electronică pentru aceste medicamente este valabilă 30 de zile”.
Administrarea vaccinurilor amintite poate fi făcută de medici (medici de familie, epidemiologi, de boli infecţioase, pediatri sau medici din orice altă specialitate care au un atestat de vaccinologie) ori, în cazul vaccinului gripal, de către farmaciști.
Lista farmaciilor în care poate fi administrat vaccinul gripal poate fi
găsită aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)