ACTUALIZARE (03.01.2025): Proiectul a fost clasat, astfel că nu se poate aplica.
__________
O serie de modificări și completări vor fi aduse în următoarea perioadă regulilor exercitării profesiei de dietetician - nutriționist, cuprinse în Legea 256/2015, prin intermediul proiectului legislativ aflat în dezbaterea senatorilor.
În primul rând, se clarifică modurile și locurile în care se poate exercita profesia de dietetician. Mai precis, modurile de exercitare a profesiei de dietetician sunt, potrivit documentului:
- ca salariat;
- ca funcționar public, militar, demnitar sau altă funcție publică;
- ca titular de cabinet de dietetică;
- ca asociat într-o societate de dietetică;
- ca dietetician colaborator, cu statut de persoană ce desfășoară activități economice independente din sfera profesiilor liberale, ce nu constituie o forma de exercitare a profesiei, ci este în colaborare cu o asemenea formă;
- ca voluntar exterior în asociații sau fundații, care activează ca forme de exercitare a profesiei sau ca membru ce desfășoară, în virtutea acelei calități, activitate neremunerată în domeniul dieteticii în acele asociații care activează ca forme de exercitare a profesiei.
- la sedii ale formei, independente sau nu, de exercitare a profesiei în cadrul căreia activează;
- la beneficiarul final efectiv;
- la sedii ale unor terți unde aceștia facilitează sau solicită prestația pentru beneficiarii finali efectivi;
- în locuri publice, de tipul unor standuri la târguri, expoziții, congrese și alte evenimente, cu respectarea condițiilor stabilite de Colegiul Dieteticienilor din România (CDR) privind asigurarea concurenței loiale și respectării eticii și deontologiei profesionale;
- prin mijloace de comunicare la distanță în timp real.
Apar, de asemenea, clarificări legate de supravegherea și controlul exercitării profesiei de dietetician, cu implicarea și a CDR, și a autorităților de sănătate publică.
Se introduc grade profesionale în profesia de dietetician, respectiv de stagiar, generalist, specialist și primar.
Proiectul legislativ stabilește și sancțiunile disciplinare pentru membrii CDR care încalcă prevederile legale din domeniu. Acestea variază de la excluderea din profesie, cu anularea autorizației de liberă practică, până la deschiderea acțiunii de dizolvare judiciară a formei cu personalitate juridică de exercitare a profesiei de dietetician.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)