Pe scurt, în urma apariției OUG nr. 107/2024, Executivul a dat posibilitatea contribuabililor cu datorii față de bugetul statului să beneficieze de o nouă amnistie fiscală. Reglementările sunt diferite pentru persoane fizice și juridice, așa că, în cele de urmează, le vom prezenta doar pe cele care vizează contribuabilii persoane fizice.
Cine poate beneficia? | Persoanele fizice care au obligații de natură fiscală, la data de 31 august 2024, mai mici de 5.000 lei inclusiv sau mai mari de 5.000 lei |
Condiții cumulative pentru a beneficia | 1. dacă achită 50% sau 75% din ele până la data depunerii cererii de anulare |
2. dacă achită datoriile curente (realizate după 1 septembrie 2024) | |
3. dacă depun toate declarațiile fiscale | |
4. dacă depun cererea de anulare cel târziu până la data 25 noiembrie 2024 inclusiv | |
Beneficiază de anularea unui procent din debitele principale | anularea unui procent de 50% sau 25% din obligațiile bugetare principale (impozitele și contribuțiile datorate), restante la data de 31 august 2024 inclusiv |
Beneficiază de anularea accesoriilor | anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor |
Pe scurt, ștergerea accesoriilor generate de neplata impozitelor sau contribuțiilor la termen și anularea unui procent din debitele principale (impozitele și contribuțiile datorate) se face în baza unei cereri de anulare. Totuși, înaintea depunerii cererii, contribuabilii pot depune, opțional, o notificare privind intenția de a beneficia de amnistie.
Depunerea notificării este recomandată deoarece, în urma primirii ei, organele fiscale verifică dacă contribuabilul şi-a îndeplinit obligaţiile declarative până la data depunerii notificării, face „curățenie în evidența fiscală” (efectuează stingerile, compensările şi orice alte operaţiuni necesare în vederea stabilirii cu certitudine a obligaţiilor bugetare ce constituie condiţie pentru acordarea facilității fiscale) și, dacă constată că debitorul nu şi-a îndeplinit obligaţiile declarative, îl îndrumă corespunzător.
În cazul în care o persoană fizică ce a obținut, începând cu anul 2018, venituri care nu se impozitează la sursă sau pentru care trebuia să își declare singur contribuțiile sociale, există riscul ca fișa de evidență fiscală să nu reflecte situația reală a obligațiilor de plată și a accesoriilor aferente. În lipsa unei proceduri similare cu cea existentă pentru persoanele juridice, organele fiscale nu instituie dobânzile și penalitățile de întârziere regulat. Trimiterea notificării menționate anterior este cea care va obliga organele fiscale să facă acest lucru, pentru a putea elibera din oficiu certificatul de atestare fiscală.
În lipsa depunerii notificării și a cererii de anulare a debitelor, există riscul ca o persoană fizică, ce se știe cu plățile la zi, să se trezească ulterior datei de 25 noiembrie cu dobânzi și penalități de întârziere calculate pentru debitele cu scadență anterioară datei de 31 august 2024. După data de 25 noiembrie 2024, amnistia nu va mai opera, ceea ce înseamnă că acea persoană fizică și-a irosit șansa de a beneficia de această amnistie fiscală.
Facilități asemănătoare pot exista în cazul obligațiilor bugetare restante datorate bugetelor locale (cum ar fi impozit pe clădiri, terenuri, autoturisme etc.), cu condiția ca aplicarea acestor prevederi să fie stabilită prin hotărâre a consiliului local.
Nu în ultimul rând, este important de menționat că, pentru a putea beneficia de amnistia fiscală, trebuie plătite integral sumele restante, mai puțin procentele prevăzute pentru anulare (altfel spus, plata obligațiilor restante doar în procent de 30% nu va atrage nicio facilitate, în realitate plata trebuind să acopere 50% sau 75% din restanțe, după caz). În plus, doar depunerea notificării sau plata sumelor datorate nu este suficientă pentru a putea beneficia de amnistie, cererea de anulare a accesoriilor fiind obligatoriu a fi transmisă până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv.
Comentarii articol (0)