În cazul în care a avut un medic de familie în perioada cât a fost asigurată, respectiva persoană se poate reînscrie pe lista acestuia.
Ulterior, persoana neasigurată trebuie să facă o programare la medicul de familie la care s-a înscris și să meargă la o consultație. Potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), consultațiile de prevenție pentru persoanele neasigurate se acordă pe grupe de vârstă, fiind decontate de casa de asigurări de sănătate astfel:
- două consultații pe an pentru persoanele cu vârsta între 18 și 39 ani;
- până la trei consultații pe an pentru persoanele peste 40 de ani care nu sunt în evidența medicului de familie cu alte afecțiuni cronice;
- până la două consultații pe an pentru persoanele de peste 40 de ani care sunt în evidența medicului de familie cu afecțiuni cronice.
În cazul în care, la oricare dintre consultații, apare suspiciunea că pacientul are o boală oncologică, medicul îl poate trimite:
- la analize medicale gratuite, radiografii, ecografii, ale căror rezultate vor fi apoi interpretate de medicul de familie;
- la consultare ambulatorie (la un medic specialist);
- pentru internare în regim de spitalizare de zi.
Odată diagnosticați cu o formă de cancer, acești pacienți sunt tratați gratuit în cadrul Programului național de oncologie.
După cum subliniază CNAS, "fondurile necesare pentru decontarea serviciilor medicale acordate persoanelor neasigurate nu se asigură din contribuțiile plătite de persoanele asigurate, ci printr-o alocare suplimentară separată, din bugetul de stat".
Comentarii articol (0)