Perioada imediat următoare va fi una în care atenția consumatorilor se va concentra pe achiziția de cadouri, iar cele destinate copiilor vor ocupa primul loc în topul acestor cheltuieli. Pentru comercianți, este o perioadă profitabilă, însă cei care pun în vânzare cele mai căutate produse de acest fel, jucăriile, trebuie să știe că se vor intensifica și controalele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC).
Principalul instrument utilizat de inspectorii ANPC pentru a verifica conformitatea jucăriilor cu legislația românească și europeană în domeniul siguranței produselor este
fișa de control specifică acestor produse.
Documentul nu este doar un reper în ceea ce privește desfășurarea unui control ANPC în baza
OG 21/1992, ci poate fi folosit și ca ghid de bune practici pentru companiile care vând jucării.
Fișa de control conține o serie de întrebări care pot fi adresate producătorului, importatorului ori distribuitorului jucăriilor, cu privire la respectarea unor norme specifice, precum obținerea autorizațiilor de funcționare, verificarea conformității CE, aplicarea corectă a marcajului CE, respectarea cerințelor de siguranță și afișarea prețurilor. Pentru fiecare întrebare, fișa prezintă consecințele legale ale nerespectării normelor, inclusiv amenzile aplicabile, care nu sunt deloc neglijabile, mai ales că au un caracter cumulativ, putând ajunge până la un maxim de 200.000 de lei pentru o singură abatere.
Conform informațiilor din fișa de control, există trei categorii principale de operatori economici care pot fi controlați.
În primul rând, producătorii au responsabilitatea de a se asigura că jucăriile pe care le fabrică îndeplinesc cerințele esențiale de siguranță. Aceasta include asigurarea că jucăriile au documentația tehnică necesară, o declarație de conformitate CE și instrucțiuni clare în limba română.
În al doilea rând, importatorii, având rolul de a asigura conformitatea jucăriilor care sunt aduse din afara României. Ei trebuie să se asigure, în primul rând, că jucăriile importate poartă marcajul de conformitate CE, că au instrucțiuni de siguranță traduse în limba română și că sunt respectate condițiile adecvate de depozitare și transport.
În cele din urmă, distribuitorii sunt responsabili de etapa finală a actului comercial, ei fiind cei care trebuie să se asigure că jucăriile ajung la consumatori în condiții optime. Distribuitorii trebuie să verifice dacă jucăriile au marcajul de conformitate, dacă sunt însoțite de documentele necesare și de instrucțiuni de siguranță în limba română. De asemenea, distribuitorii au datoria de a se asigura că producătorul și importatorul au respectat toate cerințele legale aplicabile și că sunt respectate condițiile corespunzătoare de depozitare și transport.
Pe lângă aceste trei categorii principale, fișa de control menționează că și reprezentantul autorizat al producătorului poate fi supus unui control, având responsabilități specifice conferite de mandatul primit de la producător.
Dincolo de aspectele specifice comerțului cu jucării, inspectorii ANPC pot sancționa și o serie de nereguli generale legate de practicile comerciale, conform
Legii 363/2007. Acestea pot include practici comerciale incorecte, înșelătoare sau agresive, care afectează drepturile consumatorilor. De asemenea, nerespectarea deciziilor sau ordinelor emise de ANPC, precum și a măsurilor de remediere dispuse, se sancționează cu amenzi considerabile, conform aceleiași legi.
Inspectorii ANPC au, de asemenea, competența de a aplica sancțiuni pentru împiedicarea exercitării atribuțiilor de serviciu, precum și pentru repetarea contravențiilor, în baza Legii 363/2007 și a OG 21/1992.
Comercializarea produselor notificate prin sistemul
RAPEX este strict interzisă, iar nerespectarea obligațiilor privind afișarea informațiilor esențiale (denumirea unității, CUI, obiectul de activitate, orarul) poate atrage, de asemenea, o altă serie de amenzi. Nu în ultimul rând, inspectorii ANPC pot verifica și corectitudinea prețurilor afișate.
Un exemplu recent de alertă prin sistemul RAPEX, referitoare la o jucărie neconformă normelor europene poate fi
consultat aici.
Comentarii articol (0)