Dorim sa importam din Uniunea Europeana si din afara ei jocuri si jucarii si sa le distribuim in Romania en-detail pe internet si en-gros prin vanzari directe. Va rugam frumos sa ne ajutati cu urmatoarele probleme.
1. Este nevoie de vreo licenta speciala sau autorizatie?
2. De ce domenii de activitate este nevoie in actul constitutiv? Este suficient Codul caen 5261 Comert cu amanuntul prin corespondenta?
3. Exista vreo obligativitate din partea noastra sa punem etichete in limba romana cu privire la provenienta, segmentul de varsta sau materialele din care sunt facute ? Care este legea unde sunt specificate obligatiile noastre?
4.Daca cumparam o anumita marca de produse de la un comerciant din Germania, nu de la importatorul marcii din Romania pot fi litigii intre noi si importator?
Buna ziua
incerc sa dau un raspuns cat mai punctat:
1. pentru punerea pe piata a jocurilor si jucariilor, in situatia in care acestea pot fi incadrate in categoria echipamentelor electrice si electronice (asa cum sunt ele definite prin HG 448/2005), este nevoie de obtinerea in prealabil a inscrieri in Registrul producatorilor si importatorilor pentru punerea pe piata a EEE-urilor. Acest demers se face la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile -Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.
2. Pentru mai mult siguranta, puteti cuprinde in obiectul de activitate si autoriza si activitatile de comert cu ridicata si cu amanuntul care au legatura cu produsele propriuzi-se ce vor fi comercializate (obtineti mai multe detalii de la juristii ORC de care apartineti)
3. Pe teritoriul Romaniei este obligatoriu ca produsele sa fie comercializate avand etichetele traduse in lb. romana; mai mult, produsele comercializate vor fi insotite de
*instructiuni de folosire traduse in limba romana,
*certificat de garantie (atentie la respectarea prevederilor Legii nr. 449/2003 privind vanzare produselor si garantiilor asociate acestora, unde este stabilit termenul de 2 ani calculat de la data livrarii produsului, termen in care poate interveni raspunderea vanzatorului vis-a-vis de conformitatea produsului!!!), precum si de
*declaratiile de conformitate ale produselor (atentie la prevederile Directivei 2002/95/CE referitoare la limitarea utilizarii anumitor substante chimice!!!)
*indicarea nivelului de zgomot
*ATENTIE! la marcajul produselor, obligatoriu de la 1 ian.2007 (Legea 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor)
4. Daca importatorul marcii in Romania are exclusivitate acordata de producator si si-a inregistrat dreptul de comercializare a marcii produselor pe teritoriul Romaniei, s-ar putea sa existe probleme.