Totodată, conform Ordinului Finanțelor nr. 4.164/2024 privind actualizarea criteriilor de mărime ale entităților raportoare, începând cu anul fiscal 2025, având termenul de depunere a raportului în 2026, vor intra sub lupa raportării obligatorii companiile care bifează cel puțin două dintre următoarele trei criterii:
- un număr de peste 50 de angajați,
- active în valoare de peste 25 milioane lei sau
- o cifră de afaceri de 50 milioane lei.
Adoptarea unor practici de aprovizionare, producție, distribuție și consum mai sustenabile și responsabile va ajuta companiile să treacă cu ușurintă de noile cerințe. Aceasta poate însemna schimbări majore în modul în care sunt selectați și evaluați furnizorii, în modalitatea de inovare a noilor produse, în optimizarea eficienței resurselor și în comunicarea eficientă cu deținătorii de interese.
Din perspectiva prețurilor de transfer, companiile trebuie să fie vigilente și să analizeze cu atenție schimbările operaționale și ale modelului de afaceri. Acestea pot implica o restructurare a proceselor și a funcțiilor, costurile suplimentare ce pot fi generate de investițiile în infrastructură, echipamente, resurse umane, cercetare-dezvoltare și riscurile privind continuitatea afacerii sau cele reputaționale, în cazul nerespectării obligațiilor de raportare sau standardelor de sustenabilitate.
De asemenea, investițiile în cercetarea și dezvoltarea activelor intangibile legate de sustenabilitate, cum ar fi tehnologiile verzi, soluțiile inovatoare, standardele de calitate, pot conferi un avantaj competitiv, o diferențiere sau o loialitate a clienților, pot implica o alocare diferită a costurilor și beneficiilor între entități afiliate. Toate aceste schimbări pot schimba profilul funcțional al companiei, necesitând o reconsiderare a modului de înțelegere și analiză a prețurilor de transfer.
Potrivit Global CSRD Survey 2024 organizat de PwC, aproximativ 83% dintre respondenți au perceput complexitatea lanțului valoric ca un obstacol în implementarea CSRD.
Prezentarea unei analize a lanțului creator de valoare este o cerință atăt în scopul documentației de prețuri de transfer (Masterfile / Local File), cât și în scopul raportării CSRD. Astfel, alinierea celor două ușurează sarcina de raportare, respectiv prin maparea lanțului valoric în astfel de documentații, companiile pot explica pe larg unde este creată valoarea și cum este distribuită în diferite entități din cadrul organizației. Așadar, CSRD va avea un impact profund asupra lanțului creator de valoare al companiilor și va schimba substanțial mediul de afaceri.
În acest sens, principalele aspecte pe care companiile trebuie să considere în aria prețurilor de transfer, având în vedere impactul ESG și CSRD:
- analiza lanțului creator de valoare – efectuarea unei analize a lanțului creator de valoare pentru a înțelege și a evalua impactul specific pe care ESG îl poate avea asupra operațiunilor dumneavoastră de afaceri;
- analiza de IP – întocmirea unei analize din punct de vedere al prețurilor de transfer pentru noile imobilizări necorporale create ca urmare a implementării strategiei de ESG;
- transparența și documentarea – transparența a devenit unul dintre cei mai importanți factori în cadrul schimbărilor internaționale fiscale, elementul ESG acționând ca un catalizator suplimentar, iar prețurile de transfer fiind în centrul discuțiilor privind transparența;
- fuziuni și achiziții – factorii ESG devin un element esențial în luarea de decizii în cadrul unei tranzacții. Totodată, observăm o concentrare sporită asupra impozitelor și taxelor, cât și prețurilor de transfer, nu numai din perspectiva riscurilor aferente, ci și pentru a determina unde ar putea exista oportunități ulterioare. Analiza documentației de prețuri de transfer, apoliticilor aliniate la lanțul creator de valoare sunt esențiale în acest proces;
- tranzacții financiare – ESG se află deja pe agenda investitorilor și instituțiilor de finanțare. Cerințele de reglementare și atenția publică determină investitorii să includă factorii ESG în deciziile lor de finanțare - acest fapt conduce la o concentrare sporită asupra instrumentelor financiare sustenabile și la o revizuire completă a portofoliului de investiții.
Comentarii articol (0)