În cazul unui accident rutier soldat doar cu pagube materiale, în care sunt implicate două vehicule, este necesară verificarea valabilității poliței RCA a celuilalt șofer implicat.
Aceasta pentru că, în conformitate cu legislația română, utilizarea formularului "Constatare amiabilă de accident" este permisă numai dacă ambele vehicule implicate dețin o asigurare RCA validă la momentul producerii accidentului.
Prin urmare, în situația în care unul dintre șoferi nu are asigurare RCA validă, este obligatorie prezentarea la cea mai apropiată unitate de poliție, în termen de cel mult 24 de ore de la producerea accidentului, pentru întocmirea documentelor de constatare.
Nerespectarea acestei obligații poate atrage sancțiuni contravenționale, prin urmare, pentru a evita complicații legate de despăgubiri și posibile sancțiuni, este recomandată verificarea valabilitatea poliței RCA a celuilalt șofer implicat într-un accident rutier.
Există diverse modalități de a verifica valabilitatea unei polițe RCA, cea mai simplă metodă fiind aceea de a solicita celuilalt șofer să prezinte certificatul de asigurare RCA. De asemenea, valabilitatea poliței RCA poate fi verificată pe site-ul Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).
Pentru a putea fi întocmită, constatarea amiabilă poate fi utilizată doar în anumite condiții specifice, conform legislației române. Astfel, formularul poate fi utilizat doar în cazul accidentelor în care sunt implicate două vehicule, ambele având o asigurare RCA validă la momentul producerii accidentului. În plus, formularul poate fi folosit numai în cazul accidentelor care au produs exclusiv pagube materiale.
Dacă în urma accidentului au rezultat și victime, este obligatorie implicarea poliției, indiferent de existența sau valabilitatea asigurărilor RCA.
La solicitarea asiguraților sau a conducătorilor auto, asigurătorul care a emis polița RCA trebuie să comunice acestora informații cu privire la:
- drepturile și obligațiile ce le revin acestora în baza legislației aplicabile locului de producere a evenimentului;
- modul de completare a formularului "Constatare amiabilă de accident";
- procedurile pe care asigurații le parcurg în vederea reparației vehiculului asigurat și a instrumentării daunei;
- alte informații, în vederea soluționării amiabile a cazului.
Comentarii articol (0)