ACCES PREMIUM
De ce premium?
Guvernul nu-i de acord ca tichetele de masă, creșă, cultură și voucherele de vacanță să fie scutite de taxe
Guvernul a emis recent un punct de vedere negativ cu privire la un proiect de lege ce propune ca tichetele de masă, creșă și cultură și voucherele de vacanță să fie scutite de impozitul pe venit și, acolo unde este cazul, de contribuția la sănătate (CASS).
Articolul continuă mai jos
În esență, reprezentanții Executivului au atras atenția că România și-a asumat, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), să elimine distorsiunile și stimulentele fiscale excesive. Automat,
proiectul de lege în discuție este în contradicție cu acest deziderat. În plus, măsura propusă ar duce la creșterea deficitului bugetar.
„Menționăm că, în contextul activităților din cadrul PNRR, Ministerul Finanțelor are ca angajament în domeniul fiscal revizuirea cadrului de impozitare existent în România (...). Obiectivul general al revizuirii este de a permite României să îmbunătățească competitivitatea, asigurând, în același timp, sustenabilitatea fiscală și obiectivele de mediu. De asemenea, aceasta ar trebui să aducă un sistem fiscal mai echitabil, mai eficient, mai simplu, mai transparent, capabil să susțină mai bine economia și să faciliteze conformarea de către contribuabili, precum eliminarea distorsiunilor și lacunelor din sistemul fiscal. Astfel, se urmărește reducerea etapizată a distorsiunilor și stimulentelor fiscale excesive, în principal pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale, fără a fi afectată creșterea economică și dezvoltarea sectoarelor economice. (...)
În contextul celor menționate, considerăm necesar ca la adoptarea inițiativelor legislative sau, după caz, a amendamentelor depuse cu privire la modificarea cadrului legal fiscal, să fie luate în considerare implicațiile generate de acestea în evaluarea efectuată din perspectiva angajamentelor din PNRR. (...) Apreciem că aplicarea prevederilor iniţiativei legislative conduce la un impact negativ asupra bugetului general consolidat. În acest context, menționăm că Guvernul are obligația de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent pentru a gestiona resursele, obligațiile bugetare și riscurile fiscale, iar adoptarea inițiativei legislative ar influența negativ ținta de deficit bugetar, stabilitatea macroeconomică și ratingul de țară în relația cu organismele financiare internaționale”,
explică reprezentanții Guvernului (la paginile 37-40 ale documentului).
Proiectul, care între timp a fost respins de Senat și acum se află la Camera Deputaților,
propune scutirea de taxe a majorității biletelor de valoare. Mai exact, vorbim mai întâi de o scutire de impozitul pe venit (cotă: 10%) și de CASS (cotă: 10%) în cazul tichetelor de masă și al voucherelor de vacanță (asta în contextul în care
CASS a fost introdusă pentru aceste bilete de valoare abia la 1 ianuarie 2024). Apoi vorbim de o scutire de impozitul pe venit pentru tichetele de creșă și cultură.
Asta ar însemna, practic, că singurele bilete de valoare la care s-ar mai aplica taxe ar fi tichetele cadou (impozit pe venit și contribuțiile sociale). Desigur, vorbim doar despre situațiile în care se depășește limita de 300 de lei de persoană sau cele în care acordarea se face cu alte ocazii decât cele scutite în mod expres de taxe (Paște, Crăciun, Ziua Femeii, Ziua Copilului).
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.