Legislația permite polițiștilor să oprească și să controleze vehiculele aflate în trafic, însă aceștia sunt obligați să se conformeze anumitor proceduri.
Motivele pentru care poliția poate opri un vehicul în trafic, conform ”Procedurii de sistem privind oprirea vehiculelor”, sunt legate de constatarea încălcării normelor rutiere, indicii referitoare la săvârșirea unor contravenții ori fapte de natură penală.
În această din urmă eventualitate, polițiștii pot opri o mașină în trafic pentru a identifica persoanele care se fac vinovate de săvârșirea respectivelor fapte sau pentru identificarea unor bunuri care fac obiectul săvârșirii unor contravenții ori fapte penale.
Evident, polițiștii pot opri un vehicul în contextul mult mai frecvent întâlnit în care aceștia urmăresc verificarea deținerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege sau, la polul opus din punct de vedere al frecvenței, în condițiile producerii unor calamități naturale, dezastre sau a altor situații care pun în pericol siguranța circulației.
În același timp, necooperarea cu poliția și refuzul de a opri la semnalul agenților pot avea consecințe serioase. Procedurile prevăd, pentru cazul în care un șofer ignoră semnalul de oprire, că poliția va iniția o urmărire a vehiculului.
Urmărirea poate implica mai multe echipaje de poliție și poate pune în pericol siguranța tuturor participanților la trafic, motiv pentru care, dacă situația o impune, poliția are dreptul să utilizeze forța pentru a opri vehiculul și a reține persoanele din interiorul acestuia.
Persoanele din vehicul pot fi conduse la secția de poliție pentru verificări suplimentare, mai ales dacă identitatea lor nu a putut fi stabilită sau dacă există suspiciuni că au comis fapte ilegale, iar polițiștii pot reține persoanele respective pentru aceste verificări până la 24 de ore.
Trebuie ținut cont de faptul că refuzul de a opri la semnalul poliției poate duce la acuzații penale, în funcție de circumstanțele specifice ale incidentului.
În situații excepționale, folosirea armamentului din dotare se va face numai în cazurile și cu respectarea prevederilor legale în vigoare, utilizarea armamentului nefiind permisă în mod arbitrar.
În contextul opririi forțate, procedura menționează că polițistul rutier poate folosi armamentul în situații de risc ridicat, când siguranța polițistului sau a altor persoane este amenințată.
Un exemplu descris în cadrul procedurilor poliției este cazul urmăririi unui vehicul care refuză să oprească. Polițistul pasager din autospeciala aflată în urmărire are dreptul de a folosi armamentul.
În primul rând, trebuie somat conducătorul auto prin sistemul de avertizare sonoră al autospecialei și prin cuvintele: „STAI, STAI CĂ TRAG!".
În caz de nesupunere, somarea trebuie făcută prin tragerea focului de armă în plan vertical sau într-o direcție presupus sigură, care să nu pună în pericol viața, integritatea corporală sau bunurile altor persoane.
Dacă șoferul nu se conformează nici după somațiile legale, se poate trage asupra pneurilor sau componentelor care asigură deplasarea vehiculului, cu scopul imobilizării acestuia.
Comentarii articol (0)