Anul acesta s-a făcut, cel puțin la nivel de reglementare, o reformă în domeniul asistenței sociale din România, Legea nr. 100/2024 și normele care au venit ulterior să pună în aplicare prevederile sale stabilind proceduri și condiții mai strict de acreditare și licențiere a serviciilor sociale. Între altele, s-a stabilit ca toți furnizorii de servicii sociale să fie obligați să arate autoriația de securitate la incendiu sau documentul emis de ISU care atestă că nu e nevoie de autorizație, furnizorii de servicii sociale având obligația de a continua demersurile de obținere a autorizației pentru dosarele de licențiere sau, după caz, de relicențiere aflate în curs de soluționare de la data de 21 aprilie 2024 și de a transmite documentul la compartimentul de specialitate până la data de 31 decembrie 2024, sub sancțiunea retragerii licenței de funcționare.
Suntem la final de noiembrie 2024, iar Ministerul Muncii transmite că din 5.384 de servicii sociale licențiate, 1.043 nu dețin autorizația de securitate la incendiu. Dintre acestea, 662 sunt centre rezidențiale, cu o capacitate totală de 21.855 beneficiari, inclusiv copii, persoane cu dizabilități și vârstnici. Provocările sunt evidente, având în vedere constrângerile financiare și logistice pe care le întâmpină furnizorii de servicii sociale, arată Ministerul Muncii. În contextul în care obținerea autorizației de securitate la incendiu poate implica costuri semnificative și o logistică complexă, este esențial ca termenul limită să fie extins, ceea ce se și propune printr-un proiect de HG pus săptămâna trecută în dezbatere de minister. Altfel, multe centre s-ar închide, iar un număr uriaș de persoane ar rămâne fără adăpost.
Concret, proiectul prevede următoarele măsuri:
- dosarele de licențiere și dosarele de relicențiere aflate în curs de soluționare la data de 21 aprilie 2024, cele depuse până la data de 31 decembrie 2024, precum și dosarele de
relicențiere depuse în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2025 se pot soluționa fără depunerea autorizației de securitate la incendiu; - termenul până la care furnizorii de servicii sociale au obligația de a continua demersurile de obținere a autorizației de securitate la incendiu pentru licențele obținute în perioada 21 aprilie – 31 decembrie 2024 sau, după caz, pentru dosarele de relicențiere ce vor fi soluționate în anul 2025 și de a transmite documentul compartimentului de specialitate se prelungește până la data de 31 decembrie 2025, sub sancțiunea retragerii licenței de funcționare.
Ministerul spune că inițierea acestui HG nu impactează realizarea verificărilor autorităților cu atribuții de control în domeniul normelor de apărare împotriva incendiilor și că în această perioadă, controlul normelor de apărare împotriva incendiilor se realizează cu respectarea legilor speciale în vigoare.
„Totodată, facem precizarea că, până la obținerea autorizației de securitate la incendiu, răspunderea exclusivă în ceea ce privește funcționarea construcțiilor și amenajărilor din punctul de vedere al asigurării cerinței de securitate la incendiu revine beneficiarilor investițiilor, conform prevederilor legale in vigoare”, mai atrage atenția ministerul în nota care însoțește proiectul în dezbatere.
Atenție! Prevederile proiectului de HG se vor aplica după ce acesta e adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.