Ministerul Familiei a lansat recent un proiect de hotărâre privind implementarea unui program social destinat susținerii mamelor, cu scopul de a încuraja creșterea natalității în România.
Astfel, începând cu anul 2025, aproximativ 45.000 de femei cu vârste cuprinse până în 30 de ani care își doresc să devină mame, ar putea beneficia de un ajutor în valoare de 10.000 de lei pentru achiziționarea, pe teritoriul României, a alimentelor, produselor de igienă și echipamentelor necesare nou-născuților.
Criterii de egibilitate
Programul este destinat mamelor singure sau celor dintr-un cuplu, căsătorit sau necăsătorit, cu sau fără copii, care dau naștere unui nou-născut viu în perioada de desfășurare a acestuia și care îndeplinesc următoarele condiții:
- Cel puțin unul dintre membri cuplului, căsătorit sau necăsătorit, sau mama singură, trebuie să fie cetăţean român şi să aibă domiciliul în România, iar veniturile nu trebuie să depășească 8.000 lei net/familie/lună;
- Vârsta mamei beneficiare trebuie să fie între 20 şi 30 de ani.
Atenție! Beneficiarele Programului nu pot aplica, în acelaşi an, atât la programul derulat de Ministerul Familiei, cât şi la alt program cu acelaşi scop, finanţat din fonduri publice, derulat la nivel local sau central.
De asemenea, în cadrul Programului, beneficiarele pot solicita sprijinul financiar o singură dată, în maximum trei luni de la nașterea copilului, în perioada de derulare a Programului.
Acte necesare
Sprijinul financiar constă în acordarea unui voucher digital în valoare de 10.000 lei şi se acordă pe baza cererii şi a declaraţiei pe propria răspundere a beneficiarei Programului, însoţite de documente doveditoare.
Declaraţia pe propria răspundere trebuie să certifice faptul că în cursul anului 2025 nu s-a mai acordat sprijin financiar prin intermediul unui alt program, cu acelaşi scop, finanţat din fonduri publice. Documentele doveditoare sunt cele prevăzute în cadrul normelor metodologice de aplicare a Programului.
Documentele se depun în format electronic, prin intermediul unei platforme digitale administrate de Ministerul Familiei, dedicate acestui program, conform prevederilor normelor metodologice de aplicare a Programului.
Citește și: Banii pentru proceduri de fertilizare se vor acorda și în 2025
Analiza cererilor şi aprobarea acordării sprijinului financiar se realizează de către Ministerul Familiei, în termen de maximum 30 de zile de la depunerea documentaţiei complete.
Modelul cererii şi al declaraţiei pe propria răspundere, documentele doveditoare, precum şi modalitatea de acordare a sprijinului financiar se stabilesc după ce va HG-ul va fi aprobat și publicat în Monitorul Oficial.
Atenție! Ca să se aplice, proiectul de hotărâre de guvern trebuie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (2)