Noul îndrumar al achizițiilor aplicabil beneficiarilor privați ce obțin ajutoare de stat din Fondul pentru Modernizare, aprobat recent de Ministerul Energiei prin Ordinul nr. 1.561/2024, aduce o serie de îmbunătățiri care simplifică și eficientizează procedurile de achiziție pentru diverse contracte de furnizare, servicii sau lucrări. În opinia noastră, cadrul juridic adoptat recent oferă clarificări cu privire la o multitudine de aspecte importante și oferă predictibilitate în derularea proiectelor.
Articol scris de Sonia Voinescu, Avocat Senior Coordonator, și Crina-Anastasia Petrache, Avocat Colaborator, ambele din cadrul D&B David și Baias, societatea de avocatură asociată cu PwC România.În cele ce urmează, vom prezenta principalele îmbunătățiri pe care le-am regăsit în îndrumarul metodologic privind modul de lucru pentru beneficiarii privați finanțați din Fondul pentru Modernizare care nu au obligația respectării prevederilor legale aplicabile în domeniul achizițiilor publice / sectoriale:
Clarificarea adusă cu privire la sfera de aplicabilitate a Îndrumarului achizițiilor FM. Una dintre problemele intens dezbătute în aplicarea regulilor de achiziții incidente în contextul finanțărilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a vizat limitele materiale de aplicare.
Mai precis, vechea reglementare nu preciza cu claritate dacă cerințele acesteia trebuiau respectate în privința procedurilor de achiziție pentru atribuirea contractelor de furnizare de produse, prestări de servicii sau execuție de lucrări care erau calificate drept cheltuieli neeligibile, aspect ce a condus la aplicarea neuniformă a regulilor în materie de achiziție printre beneficiarii de finanțare publică din PNRR.
Pe fondul acestor dificultăți, îndrumarul achizițiilor FM clarifică situația în sensul aplicării regulilor sale în mod integral oricăror achiziții efectuate în contextul unui proiect finanțat din Fondul pentru Modernizare, exceptând acele proceduri de achiziție pentru atribuirea contractelor de furnizare, servicii sau lucrări care sunt considerate drept cheltuială neeligibilă.
Clarificarea momentului de la care pot fi demarate achizițiile. Mai mult decât atât, îndrumarul achizițiilor FM prevede expres faptul că beneficiarii privați pot derula proceduri de achiziții chiar anterior semnării contractului de finanțare prin care se acordă sprijinul public din Fondul pentru Modernizare, însă doar după momentul depunerii cererii de finanțare, cu respectarea principiului demarării lucrărilor. Astfel, întârzierile în implementarea proiectelor cauzate de tergiversări ale procedurilor de achiziție vor fi evitate, deoarece beneficiarii privați vor putea derula aceste proceduri imediat după depunerea cererii de finanțare.
Clarificarea pragurilor valorice aplicabile achizițiilor directe. În versiunea anterioară a legislației aplicabile achizițiilor private în contextul accesării unor măsuri de sprijin din PNRR, pragurile valorice pentru achiziții directe erau identice cu cele prevăzute în
Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice. Îndrumarul achizițiilor FM derogă de la aceste praguri, menționând că o achiziție directă poate fi efectuată dacă valoarea estimată a achiziției este mai mică de 10.000 lei, pentru produse sau servicii, respectiv 50.000 lei, pentru lucrări.
Măsuri de eficientizare a procedurii competitive.1. La demararea procedurii competitive, conform noului îndrumar al achizițiilor FM, beneficiarii privați nu vor mai fi nevoiți să opteze pentru publicarea anunțului privind achiziția pentru atribuirea unui contract de furnizare, servicii sau lucrări pe o platformă online, fiind suficient să apeleze la pagina de internet proprie și/sau la un ziar de interes național sau local. Prin urmare, se pare că beneficiarii privați nu vor mai fi nevoiți să publice procedura competitivă pe o platformă similară cu actuala platformă PNRR (proiecte.pnrr.gov.ro).
2. Un element de noutate îl reprezintă clarificarea situației în care, ulterior publicării procedurii competitive, se constată că specificațiile tehnice menționate în cererea de finanțare nu mai sunt actuale. Îndrumarul achizițiilor FM admite actualizarea de către beneficiarul privat a specificațiilor tehnice din caietul de sarcini, în funcție de evoluțiile pieței, cu condiția ca acesta să păstreze indicatorii asumați în cererea de finanțare. De asemenea, îndrumarul clarifică momentul de la care pot interveni astfel de modificări, adăugând că nu sunt permise modificări ale soluției tehnice anterior semnării contractului de finanțare.
3. Nu în ultimul rând, contestațiile ofertanților nemulțumiți de rezultatul unei proceduri competitive vor fi depuse direct la instanța competentă, fără a mai fi obligatorie notificarea intermediară a coordonatorului de investiții, scurtând astfel perioada necesară soluționării căilor de atac împotriva rezultatului unei proceduri competitive.