OUG 154/2024, intrată în vigoare în data de 30 decembrie 2024, modifică OUG 196/2005 privind Fondul pentru Mediu, schimbările vizând îmbunătățirea Sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje.
Măsura amână plata contribuțiilor pentru neîndeplinirea obiectivelor de returnare din 2024, ”oferind timp SGR să se consolideze”. Documentul introduce noi obligații declarative pentru administratorul SGR și, în același timp, clarifică finanțarea unor proiecte de mediu din Fondul pentru Mediu.
Conform notei de fundamentare care a însoțit actul normativ în faza de proiect, acesta are scopul alinierii legislației românești privind Fondul pentru Mediu la cerințele Uniunii Europene în domeniul gestionării deșeurilor de ambalaje, cu accent pe implementarea și optimizarea sistemului de garanție-returnare.
Modificarea în discuție acordă o autoritate sporită AFM, care ar urma să gestioneze proiectele de închidere și ecologizare a depozitelor de deșeuri finanțate de la bugetul de stat. De asemenea, AFM va aviza programul anual de investiții destinat creșterii eficienței SGR.
De asemenea, documentul conține prevederi conform cărora ajustarea contribuțiilor SGR pentru anul 2024 se va face în sensul scutirii operatorilor economici de la plata unor contribuții datorate pentru anul trecut: ”fără a aduce atingere obligațiilor de realizare a obiectivelor minime anuale de returnare a ambalajelor SGR, prevăzute la art. 4 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 1.074/2021, republicată, cu modificările și completările ulterioare, contribuțiile prevăzute la pct. 1 și 2 nu se datorează pentru perioada de implementare cuprinsă între 1 ianuarie și 31 decembrie a anului 2024”.
Norma mai prevede că, dacă administratorul SGR nu îndeplinește obiectivele minime anuale de returnare a ambalajelor pentru anul 2024, acesta trebuie să depună până la 31 ianuarie 2025 un program de investiții pentru perioada 2025-2029 la autoritatea competentă pentru protecția mediului, care trebuie să prevadă un buget anual de minimum 70 milioane lei (”până la concurența valorii investițiilor de 350 milioane lei, destinat creșterii eficienței sistemului de garanție-returnare”), precum și măsuri pentru îmbunătățirea eficienței sistemului de garanție-returnare.
Conform notei de fundamentare, ”pentru a se evita consecințele negative ale neîndeplinirii obiectivelor minime de returnare în anul 2024, an în care au fost puse bazele SGR și în care se depun eforturi semnificative în continuare pentru definitivarea diferitelor componente necesare pentru optimizarea funcționării acestuia, se propune stabilirea calculării contribuțiilor pentru neîndeplinirea obiectivelor de returnare începând cu anul 2025".
Ordonanța clarifică finanțarea din Fondul pentru mediu a proiectelor de dezvoltare a rețelelor de transport gaze naturale, care conduc la diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din încălzirea prin arderea lemnului.
În plus, documentul limitează categoriile de decontări care pot fi făcute prin AFM numai la extinderea și schimbarea destinației, conversia sau modernizarea rețelelor de transport și distribuție a gazelor, cu condiția ca aceste investiții să pregătească rețelele pentru adăugarea în sistem și a gazelor cu emisii reduse de carbon.
Comentarii articol (0)