Deși UE a înregistrat progrese în ceea ce privește rata de reciclare a ambalajelor, cantitatea de deșeuri generate continuă să crească. Conform datelor disponibile pe site-ul Consiliului UE, în 2022, fiecare cetățean european a produs, în medie, 186.5 kg de deșeuri de ambalaje, dintre care 36 kg au fost din plastic. Acest lucru înseamnă că, zilnic, fiecare persoană din UE generează aproximativ 0.5 kg de deșeuri de ambalaje.
Directiva UE actuală privind ambalajele, adoptată inițial în 1994, nu a reușit să reducă semnificativ impactul asupra mediului, iar în acest context, Consiliul UE a adoptat recent o reglementare propusă de Comisia Europeană prin care impune obiective obligatorii de reutilizare a ambalajelor, restricționarea ambalajelor de unică folosință și obligații suplimentare pentru operatorii economici.
Ca obiective pentru 2030 și 2040, reglementarea propusă Consiliul UE prevede un conținut minim de reciclare de până la 65% pentru sticlele de plastic de unică folosință până în 2040.
De asemenea, sunt prevăzute măsuri pentru reducerea greutății și volumului ambalajelor, eliminarea celor inutile și diminuarea utilizării substanțelor periculoase în ambalaje, cum ar fi PFAS (substanțe alchil per- și polifluorurate), ce depășesc anumite praguri.
Totodată, se impun și cerințe stricte privind etichetarea, marcarea și furnizarea de informații clare privind compoziția materialelor sau conținutul de reciclare al ambalajelor, pentru a sprijini consumatorii în luarea unor decizii informate și pentru a facilita sortarea corectă a deșeurilor.
În ceea ce privește ambalajele de plastic de unică folosință, reglementările vor interzice utilizarea acestora pentru anumite categorii de produse, inclusiv:
- fructe și legume preambalate de mai puțin de 1.5 kg;
- alimente și băuturi servite în hoteluri, baruri și restaurante;
- porții individuale de condimente, sosuri, cremă de lapte și zahăr în unități de cazare;
- produse cosmetice și de toaletă de unică folosință;
- pungi de plastic foarte ușoare, folosite la piețele pentru alimente în vrac.
Operatorilor economici din sectorul take-away vor fi obligați să le ofere clienților posibilitatea de a-și aduce propriile recipiente pentru a fi umplute cu alimente sau băuturi, fără costuri suplimentare.
Adoptarea reglementării de către Consiliul reprezintă ultima etapă a procedurii legislative. Ca să intre în vigoare, trebuie publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare la 18 luni de la data publicării.
Comentarii articol (0)