Noua propunere de act normativ care transpune o directivă europeană recentă, are ca scop alinierea legislației românești la standardele UE în domeniul eficienței energetice.
Măsurile propuse vizează modificarea și completarea OUG 18/2009 și au ca obiectiv principal reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul clădirilor.
Prin acest proiect, Guvernul își propune să stimuleze renovările energetice ale clădirilor, în special prin promovarea sistemelor de încălzire cu energie regenerabilă.
Încă de la primul articol al proiectului este subliniat scopul noii măsuri, care odată intrată în vigoare, va limita posibilitatea folosirii combustibililor fosili: ”începând cu data publicării în Monitorul Oficial (...), se interzice acordarea stimulentelor financiare din fonduri publice pentru instalarea cazanelor autonome alimentate cu combustibili fosili”.
Propunerea conține și câteva excepții de la finanțarea acestor instalații și stabilește situațiile în care se pot acorda în continuare stimulente financiare din fonduri publice după intrarea în vigoare a actului normativ, și anume pentru:
- întreținerea, repararea sau dezafectarea cazanelor pe combustibili fosili;
- instalarea sistemelor de automatizare pentru cazanele pe combustibili fosili;
- instalarea cazanelor pe gaz când rețeaua locală utilizează predominant energie regenerabilă;
- instalarea sistemelor combinate care folosesc parțial energie regenerabilă:
- activități de tranziție spre utilizarea gazelor din surse regenerabile;
- sprijin pentru accesibilitate energetică (prețuri de consum, tarife sociale, venit pentru încălzire) atât timp cât nu vizează instalarea cazanului;
- stimulente financiare deja comunicate beneficiarilor înainte de intrarea în vigoare a actului.
De asemenea, conform proiectului, pentru întreprinderi, acordarea stimulentelor financiare în primele situații enumerate mai sus este permisă cu condiția respectării normelor privind ajutoarele de stat.
În ceea ce privește dovada utilizării surselor regenerabile, documentul stabilește că acordarea stimulentelor este condiționată de demonstrarea unui procent de peste 50% combustibili regenerabili în rețeaua locală de gaze.
Referitor la sistemele combinate, proiectul introduce un mecanism de acordare diferențiată a stimulentelor, care variază în funcție de modul specific de combinare a diferitelor surse de energie.
În privința controlului și responsabilității, actul instituie un sistem de monitorizare pe întreaga durată de viață a cazanelor, incluzând posibilitatea recuperării stimulentelor financiare în cazurile de neconformare cu cerințele stabilite.
Proiectul de act normativ aduce modificări semnificative la două ordonanțe existente. În primul rând, se modifică OUG 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, pentru a alinia prevederile de finanțare cu noua politică ce interzice stimulentele pentru cazanele pe combustibili fosili. În același timp, norma actualizează și OUG 69/2010 referitoare la reabilitarea termică a clădirilor.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de ordonanță trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)