ACCES PREMIUM
De ce premium?
Proiect de ordin
Ghidul fermierului privind condiționalitatea socială 2025: Anumite plăți către agricultori sunt condiționate de cerințe specifice legislației muncii și SSM
Din acest an, țara noastră aplică mecanismul condiționalității sociale. Astfel, pentru a se asigura că fondurile europene nu sunt alocate unor beneficiari care nu respectă standardele minime de protecție socială, de muncă şi de sănătate şi securitate în muncă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) introduce, printr-un proiect de ordin aflat în dezbatere publică, un ghid al fermierului privind condiționalitatea socială pentru 2025.
Articolul continuă mai jos
Ghidul fermierului privind condiționalitatea socială - 2025 este cuprins într-un
proiect de ordin al MADR, pus recent în dezbatere publică.
Documentul apare în condițiile în care, în conformitate cu prevederile
Regulamentului (UE) nr. 2115/2021, România aplică mecanismul condiționalității sociale începând cu data de
1 ianuarie 2025.
“Condiţionalitatea socială se referă la condiționarea plăţilor directe din Pilonul 1 și a plăţilor compensatorii de mediu şi climă şi bunăstarea animalelor din Pilonul II al PAC (Politica Agricolă Comună - n. red.) de respectarea anumitor cerințe specifice legislaţiei muncii şi sănătăţii şi securităţii în muncă. Acest concept este utilizat pentru a asigura că fondurile europene nu sunt alocate unor beneficiari care nu respectă standardele minime de protecție socială, de muncă şi de sănătate şi securitate în muncă. În acest sens, condiţionalitatea socială garantează că beneficiarii intervențiilor sub formă de plăţi directe şi al unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală, prevăzute în Planul Strategic PAC (PS) 2023-2027, respectă normele sociale şi de drepturi ale omului, asigurându-se că nu există abuzuri sau exploatare a muncitorilor.Condiţionalitatea socială în cadrul PAC joacă un rol esenţial în promovarea unei agriculturi mai echitabile și mai sustenabile. Aceasta asigură că fondurile europene pentru agricultură sunt utilizate într-un mod care respectă standardele sociale şi protejează drepturile lucrătorilor. Prin acest mecanism, UE urmăreşte să sprijine nu doar dezvoltarea agricolă, ci şi bunăstarea celor implicaţi în acest sector”, după cum este subliniat în preambulul ghidului.
Regulamentul (UE) nr. 2115/2021 stabilește că fermierii care primesc plăți directe sau plăţi compensatorii în materie de mediu, climă şi bunăstarea animalelor vor fi supuşi, începând cu data de 1 ianuarie 2025, unei
sancțiuni administrative, de reducere a valorii sau chiar excludere de la acordarea unor subvenţii, dacă nu îndeplinesc cerinţele legate de condiţiile de muncă şi de încadrare în muncă aplicabile sau dacă nu respectă obligaţiile angajatorului stabilite de legislația europeană, astfel cum au fost transpuse în legislaţia naţională din domeniul muncii și sănătăţii și securității în muncă.
Obligaţiile fermierilor a căror nerespectare conduce la reduceri sau excluderi de la plată vizează, de fapt,
condiţiile de muncă şi de încadrare în muncă, asigurarea respectării obligaţiilor angajatorului, precum şi cerințele privind securitatea şi sănătatea în muncă.
Potrivit ghidului,
“fermierii, în calitate de angajatori, au obligaţia respectării acestor cerinţe specifice din domeniul relaţiilor de muncă și al securității și sănătăţii în muncă independent de instituirea condiționalității sociale în cadrul Planului strategic PAC 2023-2027.Toate obligaţiile vizate de condiţionalitatea socială se regăsesc în Codul Muncii, în Legea nr. 319/2006 şi în HG nr. 1.146/2006 privind sănătatea și securitatea în muncă, aceastea nefiind cerinţe suplimentare sau nou introduse pe care fermierii trebuie să le îndeplinească”.
Mecanismul condiţionalităţii sociale se aplică, începând din acest an, intervențiilor sub formă de plăți directe și intervențiilor pentru dezvoltare rurală care vizează mediul şi clima și bunăstarea animalelor, în conformitate cu Planul Strategic 2023-2027 al României şi cu prevederile legislaţiei naţionale. Mai precis, este vorba despre
plăţile directe decuplate (inclusiv sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri),
plăţile directe cuplate (sprijinul cuplat pentru venit în sectorul vegetal și sprijinul cuplat pentru venit în zootehnie)
și plăţile aferente sprijinului compensatoriu de mediu și climă.
Atenție! Pentru a se putea aplice, proiectul de ordin de la MADR trebuie să primească semnătura ministrului de resort și să fie publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.