Concret, proiectul de lege vine ca o completare la OUG nr.77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc. Astfel, pentru obținerea licenței de organizare a jocurilor de noroc de la Comitetul de Supraveghere al Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, operatorii vor trebui să îndeplinească o nouă condiție: spațiile dedicate jocurilor de noroc să nu mai fie amplasate în clădiri rezidențiale sau la parterul unor clădiri cu destinație mixtă.
„Spațiul propus nu este situat la parterul unei clădiri rezidențiale sau la parterul unei cladiri cu destinație mixtă, clădiri definite potrivit dispozițiilor Legii nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în proiect.
Această propunere este formulată în contextul creșterii rapide din ultimii ani a numărului de săli de jocuri de noroc în diverse comunități și al impactului lor negativ asupra sănătății publice, siguranței sociale și economiei familiale. Fenomenul jocurilor de noroc a avut efecte grave, mai ales asupra tinerilor și persoanelor vulnerabile, incluzând dependența de jocuri de noroc și costurile economice și sociale suportate de familiile afectate.
„Jocurile de noroc pot conduce la dependență, iar amplasarea sălilor de jocuri la parterul blocurilor, în apropierea locuințelor, poate facilita accesul constant al persoanelor vulnerabile la aceste activități, contribuind astfel la creșterea cazurilor de dependență. Prin urmare, este esențial să protejăm locatarii, dar în special tineretul și persoanele vulnerabile, limitând accesul acestora la astfel de locații. De asemenea, aceste săli pot atrage persoane deja dependente, încurajând comportamente riscante”, este precizat în motivația inițiatorului.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)