Ordinul 23/297/2025, intrat în vigoare la 1 februarie, stabilește perioadele și zonele de prohibiție a pescuitului în scop comercial, recreativ și familial, precum și zonele de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii din habitatele acvatice naturale din România. Scopul său este de a conserva și proteja resursele piscicole.
Perioade de prohibiție
Conform documentului "se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie - 7 iunie inclusiv".
De asemenea, măsura se aplică "în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie - 7 iunie inclusiv", iar în zona Complexului Razim - Sinoe și a lacurilor litorale "pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie - 7 iunie inclusiv”.
Pentru lacurile de acumulare destinate producției de energie electrică, în perioadele de prohibiție este interzisă scăderea dirijată a nivelului apei, cu excepția considerentelor de prevenire a calamităților naturale.
Ordinul declară o serie de zone de protecție, inclusiv porțiuni de râuri (cum ar fi Mureș, Crișul Repede, Olt), măsurate amonte și aval de poduri sau alte repere. În aceste zone, pescuitul este interzis în perioada 1 ianuarie - 15 martie și 1 noiembrie - 31 decembrie, pe lângă perioadele generale de prohibiție. Exemple de zone protejate includ "250 m amonte și aval măsurați pe axul albiei minore, din axul longitudinal al podurilor care au cel puțin un picior în albia minoră a cursurilor de apă".
Norma declară o serie de zone de refacere biologică, unde pescuitul este interzis tot timpul anului sau în anumite perioade, în funcție de zonă și specie, menționate detaliat în ordin, cu locații geografice specifice și coordonate.
Prohibiții specifice pentru specii
De asemenea, ordinul stabilește perioadele și zonele de prohibiție a pescuitului, precum și zonele de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii din habitatele acvatice naturale pentru anumite specii de pești și alte viețuitoare acvatice.
- știuca: prohibiție în perioada 1 februarie-20 martie, cu excepția Rezervației Biosferei și Deltei Dunării (RBDD) (1 februarie - 7 iunie);
- șalăul și bibanul: prohibiție în perioada 20 martie - 7 iunie inclusiv;
- specii protejate: enumeră o serie de specii protejate (pietrarul, fusarul, etc.) pentru care pescuitul este interzis tot timpul anului;
- păstrăvul: diferite perioade de prohibiție pentru diferite specii de păstrăv, cu accent pe perioada 1 octombrie - 31 martie pentru păstrăvul indigen, curcubeu și fântânel;
- sturionii: pescuit interzis tot timpul anului (cu excepția pescuitului științific);
- racii: prohibiții specifice pentru racul de râu și racul (Astacus leptodactylus) în RBDD;
- linul: prohibiție în perioada 7 iunie - 6 iulie inclusiv;
- rechini: restricții specifice în Marea Neagră privind reținerea și comercializarea rechinilor, mai ales în anumite perioade și referitor la femelele gestante;
- calcan: perioadă de prohibiție, dimensiuni minime și număr maxim de zile de pescuit specificate;
- scrumbie: perioade de prohibiție specifice pe sectoare ale Dunării, determinate de perioadele de migrație și reproducere.
Excepții de la aceste restricții sunt acelea legate de pescuitul în scop științific. acțiuni pentru prevenirea calamităților naturale, realizarea de obiective de interes național, pescuitul recreativ în anumite zone, sub condiția eliberării imediate a capturilor (catch and release) pentru anumite specii (de exemplu știucă, șalău, somn, crap).
Ordinul face trimitere la Ordinul 1.369/2018 privind caracteristicile tehnice ale uneltelor de pescuit comercial și instituie interdicții privind utilizarea beam - traulului ori a dragelor hidraulice în anumite zone și perioade sau a năvoadelor și setcilor în Delta Dunării.
Comentarii articol (0)