Conform unei informări a Ministerului Afacerilor Interne, pescarii sportivi sau industriali care doresc să desfășoare activități de pescuit în apele de frontieră, apele maritime interioare și marea teritorială trebuie, în continuare, să obțină un aviz prealabil de la Poliția de Frontieră.
Această măsură are ca scop asigurarea desfășurării legale a activităților de pescuit și monitorizarea acestora în zonele de frontieră.
Avizul poate fi obținut atât online, cât și la sediile instituțiilor Poliției de Frontieră din zona în care se dorește desfășurarea activității de pescuit. Structurile responsabile cu eliberarea avizului sunt serviciile teritoriale ale Poliției de Frontieră din cadrul inspectoratelor teritoriale ale Poliției de frontieră din Iași, Sighetu Marmației, Oradea, Timișoara, Giurgiu sau Garda de Coastă, organizate la nivelul fiecărui județ de frontieră.
Termenul de acordare a avizului este de 30 de zile, iar valabilitatea acestuia este de un an. Pentru a obține avizul, persoanele interesate se pot adresa sediilor structurilor teritoriale ale Poliției de Frontieră sau pot accesa formularul online disponibil pe site-ul Poliției de Frontiera.ro, în secțiunea ”Formulare”.
Pe site-ul Poliției de Frontieră sunt disponibile informații utile despre activitatea de pescuit recreativ sau sportiv în zona de frontieră, legislația aplicabilă și pașii de urmat pentru obținerea avizului.
Zonele de frontieră sau cele supuse regimului de control al Poliției de Frontieră sunt reprezentate de teritoriul care se întinde pe o adâncime de 30 km de la frontiera de stat și de la țărmul Mării Negre spre interior. De asemenea, au acest statut fâșiile de teren aflate pe o adâncime de 10 km de ambele părți ale malurilor Dunării interioare care este deschisă navigației internaționale, inclusiv brațul Măcin în totalitate.
În afara acestor criterii, pasionații de pescuit trebuie să aibă în vedere și perioadele și zonele de interdicție a pescuitului în România pentru anul 2025.
Un recent ordin comun al ministerelor Agriculturii și Mediului stabilește măsurile de protecție a resurselor acvatice vii, inclusiv interdicțiile specifice pentru anumite specii și zone, precum și perioadele de prohibiție.
Aceeași măsură reglementează și tipurile de unelte de pescuit permise și interzise, precum și dimensiunile minime ale peștilor ce pot fi capturați. Detalii despre restricțiile impuse de acest document pot fi citite în acest articol.
Comentarii articol (0)