Decizia CMS 2/2CN/2025, intrată în vigoare în data de 3 aprilie, modifică prevederile referitoare la conținutul minim obligatoriu al truselor medicale de urgență pe care medicii stomatologi sunt obligați să le aibă în propriile cabinete.
Față de norma anterioară (Decizia 11/2CN/2024), noua măsură aduce unele modificări ale conținutului obligatoriu al acestor truse, în special în ceea ce privește cantitățile de materiale (feșe, bandă adezivă), tipurile și concentrațiile medicamentelor obligatorii.
De asemenea, decizia recent intrată în vigoare oferă specificații mai precise pentru unele medicamente (concentrație, formă farmaceutică) și include substanțe noi (ser fiziologic) sau introduce alternative noi (Paracetamol, Ibuprofen pentru analgezie).
În același timp, alte medicamente, prezente ca obligatorii în lista valabilă până acum (Drotaverină pentru gravide, Amoxicilină/Clindamicină pentru antibioprofilaxie), nu sunt menționate ca atare în noul document (antibioprofilaxia fiind mutată la categoria medicamentelor facultative).
Față de anul trecut, în noua listă a medicamentelor de urgență care trebuie să fie prezente în cabinetele stomatologice, se observă o modificare a conținutului minim obligatoriu. În ceea ce privește aparatura și materialele obligatorii, noile reglementări aduc modificări în cantitățile necesare de materiale de bază, precum feșe și bandă adezivă, introduc serul fiziologic ca element obligatoriu și se constată o specificare mai clară a tipului de soluție antiseptică obligatorie pentru tegumente.
Cea mai importantă schimbare adusă de noua abordare a CMS se referă la ajustarea dozelor și a formelor farmaceutice pentru anumite medicamente, posibil pentru a se alinia cu protocoale clinice actualizate la începutul anului 2025.
Noua decizie introduce un spectru mai larg de opțiuni terapeutice pentru anumite situații, cum ar fi reducerea tensiunii arteriale și tratamentul durerii, incluzând medicamente care anterior nu erau menționate ca obligatorii.
De asemenea, CMS a procedat la o reconsiderare a statutului unor medicamente, care anterior erau obligatorii, unele dintre ele fiind mutate în categoria medicamentelor facultative sau chiar, în cazul altora, eliminate din lista celor obligatorii.
Comentarii articol (0)