Am incercat mai jos sa nu dau nume de medicamente, ci doar substanta sau clasa din care fac parte, astfel incat fiecare sa-si poata “personaliza” trusa medicala in functie de sfatul pediatrului si de medicamentele la care copilul a reactionat bine in trecut. De asemenea, nu am luat in calcul medicamentele necesare pentru afectiunile deja existente.
Febra
Pentru febra, trusa medicala trebuie sa contina neaparat antitermice – paracetamol si ibuprofen. Plus un termometru, pentru a monitoriza starea copilului. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), parintii trebuie sa intervina atunci cand temperatura corpului depaseste 38 de grade masurata intrarectal sau 37,5 de grade masurata la axila. Totusi, cea mai exacta este temperatura masurata intrarectal, deci e recomandat sa apelezi la aceasta varianta.
Antitermicele pentru copii vin in general sub forma de sirop, dar este bine sa iei cu tine si cateva supozitoare de paracetamol, in cazul in care febra este insotita de varsaturi, iar copilul nu poate inghiti nimic. De asemenea, un supozitor de Algocalmin sau Novocalmin poate fi util ca o ultima masura, daca febra trece de 40 de grade si nu scade cu antitermice. Doza recomandata este de 10-15 mg/kgc/doza, iar un supozitor are 300 mg.
Atentie! Chiar daca nu ai la tine paracetamol sau ibuprofen, nu-i da copilului aspirina, sub nicio forma. Administrarea aspirinei la copiii sub 18 ani a fost asociata cu aparitia sindromului Reye, o afectiune relativ rara, dar foarte grava.
Racelile
Pentru viroze si simptomele neplacute care le insotesc, trusa de prim ajutor ar trebui sa contina:
- Ser fiziologic sau solutii de saruri marine, picaturi pentru desfundat nasul, o pompa sau un aspirator pentru secretii nazale – acesta din urma poate fi actionat si cu gura, in lipsa unui aspirator casnic.
- Un antiseptic si analgezic local, pentru durerile de gat.
Diareea sau constipatia
In trusa medicala ar trebui sa se regaseasca si un antidiareic, plus saruri de rehidratare orala si probiotice.
In caz de constipatie, daca problema nu poate fi rezolvata din alimentatie, sunt utile laxativele de uz pediatric sau microclismele.
Alte lucruri de pus in trusa medicala
Mai poti pune in trusa de prim-ajutor si cateva servetele sterile speciale pentru igiena ochilor.
De asemenea, este bine sa ai la tine si un antihistaminic, care se poate dovedi util mai ales in cazul in care mergeti la o cabana in care poate fi praf sau mucegai, iar copilul este alergic.
In cazul unui Revelion sau al unui Craciun petrecut la cabana, deoarece multe sunt incalzite cu sobe de teracota, trusa de prim ajutor ar trebui sa contina si o crema sau spray pentru arsuri. Atentie insa, numai arsurile de gradul I (care afecteaza doar stratul superficial al pielii) pot fi tratate acasa. Daca pe piele apar si umflaturi (basici), trebuie mers urgent la doctor.
Chiar daca e iarna, nu uita acasa nici crema pentru protectia solara. La munte, soarele este mai agresiv, deoarece cantitatea de raze UVB absorbite de piele creste odata cu altitudinea. In plus, zapada poate reflecta 80% din razele ultraviolete.
In rest, trusa medicala de prim ajutor mai trebuie sa contina fase de tifon, plasturi, foarfeca, solutii dezinfectante, comprese sterile si bandaje elastice de diferite dimensiuni, pentru micile accidente.
Comentarii articol (1)