Buna ziua! Unde as putea gasi niste prevederi legale, niste norme, legate de drepturile pe care le are un pacient care se prezinta la o Unitate de Primiri Urgente ale unui spital?
Mai concret, am fost de mai multe ori in situatia de a ajunge cu copiii la UPU de la spitalul de copii al orajului in care locuiesc si 1 data am fost refuzata la consultatie, cu toate ca avea bebele 9 luni si febra 39,6, si in alte dati am fost apostrofati ca ne prezentam cu copiii acolo, ni s-a spus in fata ca acolo se merge numai daca copilul nu mai respira, are convulsii... Unde pot gasi ce cazuri pot ajunge la urgente? Mentionez ca de fiecare data am fost cand nu era medicul de familie disponibil, nu avea program, seara tarziu sau sambata/duminica.
Daca avem in localitate centre de permanenta, suntem obligati sa mergem cu copiii la ele si nu mai avem voie sa mergem la UPU? Cei de la UPU asa spun.
Ultima data am ajuns cu fetia de 5 ani la UPU cu ambulanta, avea temperatura 40,4, era deja sub tratament ambulator pentru o infectie a cailor respiratorii, am ajuns in acel moment cu febra 40,4 cand nu mai puteam sa ii administrez oral si rectal antitermice pentru ca tocmai incepuse sa verse si sa aiba diaree (ulterior s-a dovedit ca era e gastroenterocolita), nu puteam sa ii scad febra, nu stiam ce sa ii fac si am chemat ambulanta. Ambulanta ne-a dus la UPU spitalului de copii, acolo ne-a luat in primire o asistenta care ne-a apostrofat ca de ce venim acolo cu copilul cu febra, ce, nu mai avem rabdare sa-i scada (cum sa-i scada daca varsa si avea diaree, orice i-am dat contra febrei, a iesit afara; "eu inca medicamente intravenoase nu am ajuns sa-i fac"). Intr-un final a fost luata in primire de un medic rezident care a trebuit sa-i dea mai multe medicamente intravenoase pentru scaderea temperaturii si oprirea varsaturilor), apoi ne-a dat trimitere catre spitalul de boli infectoase. E corect cum au procedat? Nu aveam dreptul sa duc copilul la UPU (desi medicul de pe ambulanta a hotarat ca trebuie dus acolo)?
Si inca o intrebare as avea: medicul rezident are dreptul sa consulte si sa administreze tratament singur copilul, fara ca medicul de garda sa-l consulte si sa decida? Intreb asta pentru ca trimiterea a fost semnata de medicul de garda, dar el nici macar nu a vazut copilul, era in alta incapere a sectiei, cu alti pacienti.
Imi cer scuze pentru mesajul foarte lung, dar ni s-a intamplat de multe ori in acel spital sa fim certati ca am mers acolo si chiar as avea nevoie sa stiu ca drepturi avem si ce putem face cand sunt copiii bolnavi, in afara programului medicului de familie.
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns:
guiualina , utilizator
10:58, 5 Iunie 2015