Cum recunoastem deshidratarea
Daca copilul tau are febra, diaree, vomita sau transpira destul de mult intr-o zi calduroasa sau in timpul unei activitati solicitante din punct de vedere fizic, fii pe faza pentru a depista primele semne ale deshidratarii, printre care se numara:
- gura uscata;
- lacrimi putine sau deloc;
- lipsa urinei sau a scutecelor ude intr-un interval de aproximativ 6-8 ore la un copil sub sase luni (sau doar o cantitate foarte mica de urina de un galben inchis);
- lipsa urinei timp de 12 ore la un copil mai mare (sau doar o cantitate foarte mica de urina de un galben inchis);
- piele uscata si rece;
- letargie sau iritabilitate;
- oboseala sau ameteala la un copil mai mare.
Cea mai buna modalitate de a preveni deshidratarea este sa te asiguri ca micutul tau bea suficiente lichide atunci cand este bolnav sau activ fizic.
Felul in care il mentii hidratat pe cel mic depinde de la caz la caz. Spre exemplu, un copil cu amigdalele umflate se poate deshidrata pentru ca pur si simplu nu poate sa bea sau sa manance din cauza ca il doare gatul. Trebuie sa ii dai medicamente si ceaiuri caldute care sa ii diminueaze durerea si sa il si hidrateze.
Nou-nascutii care nasucurile infundate si care intampina dificultati la supt se pot deshidrata, asa ca ai grija sa le desfunzi nasul cu batista sugarului.
Febra este un factor major ce conduce la deshidratare. Ea poate fi controlata prin tratament medicamentos si bai caldute.
Este important pentru copii sa bea cat mai multe lichide atunci cand au febra. Cei care practica diverse sporturi sau au activitati solicitante din punct de vedere fizic ar trebui sa bea chiar mai mult decat alti copii, si, pe cat posibil, chiar inainte de a-si incepe antrenamentele. Ar trebui, de asemenea, sa bea la intervale regulate de timp (o data la 20-30 de minute) atunci cand fac efort, dar si dupa ce isi incheie activitatea. In mod ideal, practicile sportive si competitiile sunt organizate in timpul diminetii sau tarziu dupa-amiaza, pentru a evita caldura excesiva din miezul zilei.
Setea nu este un prim semn de deshidratare. Pana in punctul in care copilului ii va fi sete, e posibil sa fie deja deshidratat. De aceea copiii ar trebui sa bea si fara sa le fie sete, si sa continue sa consume lichide chiar si dupa ce le trece setea.
Deshidratarea si enterocolita
Copiii care sufera de o o forma usoara de enterocolita (manifestata prin greata, varsaturi si diaree) si care nu sunt deshidratati ar trebui sa continue sa manance normal si sa fie incurajati sa bea lichide in plus, pentru a compensa cantitatea de lichide pe care corpul o pierde. Studii recente au aratat ca majoritatea copiilor cu probleme usoare cu stomacul pot continua sa aiba dieta specifica varstei lor, chiar si cand sunt bolnavi, atata timp cat consuma si lichide.
Nou-nascutii cu diaree usoara, care nu sunt deshidratati, ar trebui sa primeasca in continuare lapte matern. Daca sunt hraniti cu formula, discuta cu medicul despre tipul de formula pe care ar trebui sa il primeasca.
Mancarurile care sunt de obicei usor de tolerat si digerat de copiii cu o forma usoara de enterocolita (care nu sunt deshidratati) sunt: carbohidrati complecsi (cum ar fi orez, grau, cartofi, paine si cereale), carne slaba, iaurt, fructe si legume. De evitat sunt alimentele grase sau cele bogate in zaharuri simple (inclusiv sucurile si bauturile racoritoare). In cazul in care copilul are varsaturi si nu este deshidratat, ofera-i lichide in mod frecvent, dar in cantitati mici.
Cum tratam deshidratarea
Este important pentru parinti sa invete sa recunoasca primele semne ale deshidratarii si sa reactioneze cat mai repede daca acestea se agraveaza. Sugarii si copiii mici ar trebui sa fie supravegheati cu atentie pentru ca sunt mai predispusi la deshidratare decat copiii mai mari sau adolescentii.
Un copil mai mare, care este usor deshidratat din cauza surmenajului, va fi, probabil, insetat si ar trebui sa i se permita sa bea pe cat de mult isi doreste. Apa plata este cea mai buna optiune pentru primele ore. Dupa aceasta, copilul ar putea avea nevoie de bauturi care contin zahar si electroliti (saruri) sau alimente obisnuite. De asemenea, copilul ar trebui sa se odihneasca intr-un mediu racoros, umbrit, pana cand lichidul pierdut va fi inlocuit.
Rehidratarea
Copiii care sunt deshidratati din cauza varsaturilor sau diareei cauzate de o anume boala (cum ar fi enterocolita) ar trebui sa primeasca o solutie care sa contina saruri de rehidratare. Aceasta este disponibila in mai multe magazine alimentare si farmacii, se elibereaza fara prescriptie medicala, si este special conceputa pentru copiii deshidratati. Solutia contine combinatia corecta de zahar si saruri menite sa ajute la absorbtia intestinala a substantelor de care are nevoie organismul.
Inlocuirea fluidelor pierdute este cunoscuta sub numele de rehidratare si se realizeaza prin inlocuirea lichidelor pierdute folosind o solutie cu saruri de rehidratare timp de cateva ore. Incepe procesul de rehidratare oferindu-i copilului tau una sau doua lingurite (5 sau 10 ml) de solutie cu saruri de rehidratare la fiecare cateva minute, cu ajutorul unei lingurite sau a unei seringi. Aceste mici cantitati pot insuma aproximativ o cana (237 ml) pe ora.
Chiar si copiii cu varsaturi pot fi rehidratati cu succes in acest fel, deoarece inghititurile mici si frecvente se absorb intre episoadele de voma. In plus, corectarea deshidratarii rareste de multe ori frecventa varsaturilor. In cazul in care copilul se simte mai bine, ii poti oferi gradual inghitituri mai mari si mai rare de lichide.
La sugari, alaptarea trebuie continuata, chiar si in timpul procesului initial de rehidratare, cu exceptia cazului in care copilul vomita in mod repetat. Solutia de rehidratare orala poate fi administrata intre alaptari. Pentru copiii care sunt hraniti in mod normal cu formula sau care mananca alimente solide, alimentarea ar trebui sa fie oprita in timpul rehidratarii si reluata de indata ce copilul este capabil sa retina fluidele si nu mai prezinta semne de deshidratare.
Alte lichide utilizate frecvent de catre parinti si recomandate de medici in trecut nu mai sunt considerate adecvate pentru copiii deshidratati. Printre bauturile de evitat se numarar apa, sucurile, berea de ghimbir, ceaiul, sucul de fructe, deserturile gelatinoase, supa de pui sau bauturile energizante. Acestea nu au o proportie corecta de zahar si saruri si pot agrava deshidratarea copilului.
Odata ce copilul este rehidratat, se poate relua o dieta normala, care ar trebui sa includa carbohidrati complecsi (orez, cartofi, paine si cereale), carne slaba, iaurt, fructe si legume, precum si o sursa de lapte (laptele matern sau formula pentru sugari si, respectiv, laptele integral de vaca pentru copii mai mari). Asigura-te ca eviti alimentele grase sau bogate in zaharuri simple, cum ar fi sucurile si bauturile racoritoare. Reluarea unei diete adecvate varstei este esentiala pentru asigurarea nutrientilor de care are nevoie copilul tau.
Leacurile sau tratamentele babesti menite sa rezolve deshidratarea nu sunt recomandate. De asemenea, dietele specifice care au fost frecvent recomandate in trecut sunt inutil de restrictive si nu ofera cea mai buna nutritie pentru un copil cu tractul intestinal in recuperare. De asemenea, medicamentele cumparate dupa ureche pentru diaree sau varsaturi nu sunt recomandate pentru copii, deoarece acestea pot avea efecte secundare periculoase. Lichidele potrivite sunt cheia tratamentului.
Unii copii deshidratati nu isi revin atunci cand le este administrata o solutie de rehidratare orala, mai ales daca au crize urate si frecvente de diaree sau varsaturi. Copiii care nu pot inlocui pierderile de lichid din cauza varsaturilor repetate, a dificultatilor de inghitire sau a episoadelor repetate de diaree ar putea avea nevoie sa primeasca fluide pe cale intravenoasa in spital.
Daca iti tratezi copilul de deshidratare acasa si observi ca nu exista nicio imbunatatire sau ca starea se inrautateste, suna-ti medicul imediat sau mergi cu cel mic la cea mai apropiata camera de garda
Comentarii articol (0)