1. Astm si alergii
Tot primavara este “sezonul de agravare” al astmului si alergiilor, datorita polenurilor de primavara (in special arbori precum arin, alun, mesteacan, salcie, plop), poluantilor atmosferici dar si inmultirii acarienilor si fungilor.
De asemenea, reactivitatea imuna creste la trecerea iarna/primavara, deoarece tractul respirator este supus unor cantitati mai mari de alergeni.
Virozele intalnite frecvent primavara sunt factori care pot declansa suplimentar o criza de astm sau un fenomen alergic, prin activarea sistemului imun.
2. Virozele respiratorii
Raspandite in sezonul de primavara, virozele se transmit pe cale aeriana (tuse, stranut) sau prin contact direct a mainilor contaminate cu mucoasele: nazala, conjunctivala.
Semne caracteristice: dureri de gat, dureri de cap, dureri musculare, tuse seaca, nas infundat si scurgerea de secretii nazale. Se recomanda un aport crescut de lichide, vitamine si produse naturiste de stimulare a imunitatii.
3. Astenia de primavara
Astenia de primavara cuprinde simptome psihice si fizice intalnite la iesirea din sezonul rece, care a privat organismul de o mare parte din vitaminele si mineralele necesare. Se manifesta prin simptome pasagere de somnolenta/insomnie, apatie, iritabilitate, nervozitate, dificultati de concentrare, migrene trecatoare, lipsa poftei de mancare/apetit exagerat, palpitatii.
Astenia de primavara poate agrava/declansa afectiuni preexistente: ulcer, astm, nevroze, depresii, tulburari bipolare. Mai pot sa apara lipsa interesului fata de munca, dificultati relationale in familie/cu partenerul, tristete, lipsa initiativei.
Masuri pentru a depasi astenia de primavara:
- Crearea unui program de munca astfel incat sa se evite suprasolicitarea
- Plimbari in aer liber, activitati placate si relaxante
- Sport
- Alimentatie cat mai bogata in vitamin si minerale (sucuri de fructe, salate de cruditati)
- Somn adecvat : 7-8 ore/noapte
4. Bolile cardiace
Primavara si vara se pot agrava si bolile cardiace, indeosebi hipertensiunea arteriala. Se recomanda evitarea deshidratarii, printr-un consum adecvat de apa, precum si evitarea aglomeratiilor.
5. Bolile vasculare
Varicele, flebitele, insuficientele venoase sunt agravate de temperaturile crescute care produc vasodilatatie periferica si stagnarea sangelui la nivelul membrelor inferioare.
Se recomanda o buna hidratare, dusuri cu apa usor incalzita, ridicarea picioarelor deasupra planului corpului in timpul somnului.
6. Diabet
Diabetul este o alta afectiune ce se poate agrava in sezonul cald, mai ales datorita deshidratarii. Unele medicamente antidiabetice au o toxicitate renala crescuta in prezenta deshidratarii. De aceea, este important sa se evite obezitatea, sa se bea multe lichide, sa se consume multe fructe si legume, iar glicemia trebuie controlata periodic.
7. Boli contagioase
Primavara creste numarul infectiilor cu contagiozitate aerogena, precum:
- Difteria (la persoanele nevaccinate)
- Infectii meningococice si streptococice (meningite, angine)- mai ales la copii
- Bolile copilariei: oreion, rujeola, rubeola, varicela
- Tuberculoza
8. Hepatita acuta infectioasa
Este o boala datorata virusului hepatitic A, care se transmite pe cale fecal-orala (maini murdare, alimente, obiecte contaminate) in special in sezonul cald si in colectivitati.
Persoanele care fac boala dezvolta anticorpi protectori pentru toata viata. Semnele si simptomele includ: manifestari digestive (greata, varsaturi, dureri abdominale, lipsa poftei de mancare), manifestari gripale si icter dupa 2-3 zile.
9. Toxiinfectii alimentare
Sunt frecvente in sezonul cald, prin consumul unor alimente contaminate cu bacterii. Simptomele includ: scaune diareice, varsaturi, dureri abdominale.
Alimentele incriminate:
- Oua si preparate cu oua (creme de prajituri) (bacteria: salmonella)
- Lapte si produse lactate (stafilococ)
- Orez (bacillus cereus)
- Carne si produse din carne (salmonella, c.perfigens)
10. Ulcer si gastrite
Ulcerul se manifesta in special primavara si toamna, prin dureri abdominale, insotite de greturi si varsaturi. Factori de risc recunoscuti pentru agravarea ulcerului:
- Sezonul de primavara si toamna
- Medicamente antiinflamatoare (aspirina, cortizon)
- Fumatul
- Alcoolul
- Stresul
- Alimente condimentate, alimente fierbinti/foarte reci
- Excesul de cafea
- Alimentele acide
- Bauturile carbogazoase
Cea mai frecventa cauza a ulcerului este infectia cu Helicobacter pylori. Aceasta bacterie este responsabila si de majoritatea gastritelor, de aceea trebuie identificata si eliminata prin tratament antibiotic adecvat. Un test util, neinvaziv, pentru depistarea H.pylori este determinarea antigenului H.pylori din materiile fecale.
Comentarii articol (1)