HG 355/2007 prevede Examenul medical periodic ca fiind semestrial pentru Sectorul alimentar:
(128)Fişa 128. Sectorul alimentar
a)_
1.Personalul care manipulează carnea crudă din unităţile de industrializate a cărnii
2.Personalul care lucrează nemijlocit la prepararea alimentelor în bucătăriile unităţilor de alimentaţie publică şi colectivă, în laboratoare de semipreparate culinare, de cofetărie, de îngheţată şi de băuturi răcoritoare
3.Personalul din unităţile de colectare şi industrializare a laptelui
4.Personalul din industria semiconservelor de peşte şi ouă
5.Restul personalului din unităţile de alimentaţie publică şi colectivă
6.Restul personalului din fabricile şi secţiile de preparate de carne
7.Personalul din unităţile de îmbuteliere a apelor minerale şi din fabricile de băuturi răcoritoare
8.Personalul din unităţile şi punctele de desfacere a alimentelor, care manipulează alimente neambalate
9.Personalul din fabricile de produse zaharoase
10.Personalul din fabricile şi secţiile de conserve sterilizate
11.Personalul din industria de panificaţie, a pastelor făinoase, băuturilor alcoolice
Observaţie: Conţinutul şi prevederile acestei fişe se aplică numai persoanelor care vin în contact direct cu alimente neambalate.
b)_
1.Examen medical la angajare:
- examen clinic general (atenţie: examenul tegumentelor şi mucoaselor, inclusiv al cavităţii bucale)
- examen coprobacteriologic
- examen coproparazitologic
2.Examen medical periodic:
- examen clinic general - semestrial (atenţie: examenul tegumentelor şi mucoaselor, inclusiv al cavităţii bucale)
- examen coprobacteriologic - în trimestrul II sau III
- examen coproparazitologic - anual
3.Contraindicaţii:
- afecţiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice (furunculoze, piodermite)
- boli infectocontagioase în evoluţie
- leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive
...
(135.1)Observaţii la fişele 128-135
1.Contraindicaţii relative:
- afecţiuni dermatologice transmisibile acute - lucrătorii cu aceste boli sunt eliminaţi temporar de la locul de muncă până la vindecarea completă a bolii;
- boli infectocontagioase în evoluţie până la vindecare;
Examenul coprobacteriologic urmăreşte depistarea stării de purtător de shigella, salmonella, vibrion holeric.
Purtătorii acestor germeni vor efectua tratament specific şi îşi pot relua vechiul loc de muncă numai după efectuarea a 3 coproculturi succesive care s-au dovedit negative. Prima din seria celor 3 coproculturi se recoltează la 24 de ore de la terminarea tratamentului, iar următoarele 2, până la 72 de ore. În cazul în care după două serii de tratament persoana continuă să fie purtătoare de salmonella sau shigella, se impune schimbarea locului de muncă, purtătorul putând fi repartizat la alte locuri de muncă fără risc de producere de epidemii.
Lucrătorii vor efectua examen coprobacteriologic ori de câte ori prezintă tulburări digestive acute.
2.În sectorul alimentar, şefii de unităţi trebuie să informeze lucrătorii asupra următoarelor simptome şi afecţiuni:
- febră
- diaree
- vărsături
- icter
- amigdalită
- furuncule
- panariţii
- plăgi ale mâinilor
- infecţii ale pielii
- supuraţii
şi să îi trimită la medic la apariţia acestora şi a oricărei alte stări de boală.
Reprimirea lucrătorului la locul de muncă se face de către şefii de unităţi pe baza avizului scris al medicului specialist la care a fost trimis, aviz care va fi prezentat medicului de medicina muncii.
3.Medicii de medicina muncii care acordă asistenţă medicală în unităţile cu profil alimentar au următoarele obligaţii:
- să examineze lucrătorii trimişi de şefii de unitate şi să precizeze în dosarele medicale ale acestora diagnosticul stabilit şi măsurile care trebuie luate, după caz: internare, schimbare temporară sau definitivă a locului de muncă, examen coprobacteriologic sau alte examene medicale ori de laborator necesare;
- să se deplaseze, dacă este cazul, la locul de muncă al lucrătorului examinat pentru a efectua examenul medical al întregului personal;
- să informeze, după caz, direcţia de sănătate publică teritorială;
- să solicite efectuarea examenelor de laborator pentru depistarea "stării de purtător", în situaţii epidemiologice deosebite şi pentru categoriile de personal care prezintă risc crescut de transmitere de boli infecţioase.
4.Personalul medico-sanitar din cadrul direcţiilor de sănătate publică cu rol de control în domeniul alimentar are următoarele obligaţii:
- în cadrul controlului condiţiilor igienico-sanitare să verifice şi existenţa fişelor de aptitudine ale lucrătorilor; fişele de aptitudine semestriale vor cuprinde menţiunea "apt lucru în sector alimentar" şi vor înlocui carnetele de sănătate utilizate în sectorul alimentar;
- în situaţii epidemiologice deosebite, pentru anumite categorii de personal care prezintă un risc crescut de transmitere a unor boli infecţioase, să dispună efectuarea de examene de laborator profilactice pentru depistarea "stării de purtător".
Prevederile pct. 2, 3 şi 4 se aplică în mod corespunzător şi personalului de la staţii de aprovizionare cu apă potabilă, ferme şi unităţi producătoare de lapte, unităţi ale industriei farmaceutice, laboratoare de preparare de seruri, vaccinuri şi derivate de sânge. Lucrătorii din această categorie expuşi profesional la factori nocivi profesionali (microclimat cald, zgomot, cloramină, insecto-fungicide organo-fosforice, radiaţii infraroşii, microunde etc.) vor efectua examenul medical la angajare şi examenul medical periodic conform fişelor factorilor nocivi respectivi.