alejjandra a scris:
2 vanzatori pt produse alimentare, este necesar sa se incheie un contract cu un Cabinet de Medicina a Muncii si astfel sa existe si aceasta Fisa de aptitudini cu Medicina Muncii plus controalele periodice-anuale consemnate in aceasta fisa?
Multumesc mult!
In HG nr. 355 din 11 aprilie 2007 actualizata privind supravegherea sanatatii lucratorilor sunt prevazute pentru activitatea dsfasurata de societatea dumneavoastra urmatoarele:
ART. 45
Pentru protectia sanatatii comunitare, în cazul sectoarelor cu riscuri (alimentar, zootehnic, farmaceutic, aprovizionare cu apa potabila, servicii catre populatie, cazare colectiva, piscine, salubritate etc.), examenele medicale la angajare, periodic, la reluarea muncii se pot completa cu examinarile specifice sectorului de activitate, la indicatia medicului specialist de medicina muncii.
VI. PERSONALUL DIN SECTOARE SPECIALE, CU RISC DE TRANSMITERE A BOLILOR INFECTIOASE DIRECT SAU INDIRECT(PRIN ALIMENTE, APA ETC.)
Fisa 128. Sectorul alimentar
8. Personalul din unitatile si punctele de desfacere a alimentelor, care manipuleaza alimente neambalate
Examen medical la angajare:
- examen clinic general (atentie: examenul tegumentelor si mucoaselor, inclusiv al cavitatii bucale)
- examen coprobacteriologic
- examen coproparazitologic
Examen medical periodic:
- examen clinic general -
semestrial (atentie: examenul tegumentelor si mucoaselor, inclusiv al cavitatii bucale)
- examen coprobacteriologic - în trimestrul II sau III
- examen coproparazitologic - anual
Contraindicatii:
- afectiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice (furunculoze, piodermite)
- boli infectocontagioase în evolutie
- leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive
Observatii la fisele 128-135
1. Contraindicatii relative:
- afectiuni dermatologice transmisibile acute - lucratorii cu aceste boli sunt eliminati temporar de la locul de munca pana la vindecarea completa a bolii;
- boli infectocontagioase în evolutie pana la vindecare;
Examenul coprobacteriologic urmareste depistarea starii de purtator de shigella, salmonella, vibrion holeric.
Purtatorii acestor germeni vor efectua tratament specific si îsi pot relua vechiul loc de munca numai dupa efectuarea a 3 coproculturi succesive care s-au dovedit negative. Prima din seria celor 3 coproculturi se recolteaza la 24 de ore de la terminarea tratamentului, iar urmatoarele 2, pana la 72 de ore. În cazul în care dupa doua serii de tratament persoana continua sa fie purtatoare de salmonella sau shigella, se impune schimbarea locului de munca, purtatorul putand fi repartizat la alte locuri de munca fara risc de producere de epidemii.
Lucratorii vor efectua examen coprobacteriologic ori de cate ori prezinta tulburari digestive acute.
2. În sectorul alimentar, sefii de unitati trebuie sa informeze lucratorii asupra urmatoarelor simptome si afectiuni:
- febra
- diaree
- varsaturi
- icter
- amigdalita
- furuncule
- panaritii
- plagi ale mainilor
- infectii ale pielii
- supuratii
si sa îi trimita la medic la aparitia acestora si a oricarei alte stari de boala.
Reprimirea lucratorului la locul de munca se face de catre sefii de unitati pe baza avizului scris al medicului specialist la care a fost trimis, aviz care va fi prezentat medicului de medicina muncii.
3. Medicii de medicina muncii care acorda asistenta medicala în unitatile cu profil alimentar au urmatoarele obligatii:
- sa examineze lucratorii trimisi de sefii de unitate si sa precizeze în dosarele medicale ale acestora diagnosticul stabilit si masurile care trebuie luate, dupa caz: internare, schimbare temporara sau definitiva a locului de munca, examen coprobacteriologic sau alte examene medicale ori de laborator necesare;
- sa se deplaseze, daca este cazul, la locul de munca al lucratorului examinat pentru a efectua examenul medical al întregului personal;
- sa informeze, dupa caz, directia de sanatate publica teritoriala;
- sa solicite efectuarea examenelor de laborator pentru depistarea "starii de purtator", în situatii epidemiologice deosebite si pentru categoriile de personal care prezinta risc crescut de transmitere de boli infectioase.