avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Fisa de aptitudine -vanzatori
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Fisa de aptitudine -vanzatori

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. In cazul unei societati comerciale care are ca si angajati doar 2 vanzatori pt produse alimentare, este necesar sa se incheie un contract cu un Cabinet de Medicina a Muncii si astfel sa existe si aceasta Fisa de aptitudini cu Medicina Muncii plus controalele periodice-anuale consemnate in aceasta fisa?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:54, 27 Octombrie 2013
Da, este obligatoriu.
Cititi aici prevederile legislative www.avocatnet.ro/content/for...
Spuneti ca aveti deja 2 angajati, deci au CIM. Sunteti in ilegalitate deja. Examinarea medicala la angajare si emiterea fisei de aptitudine de catre medicul specialist de medicina muncii (in care se precizeaza pentru lucrator APT, INAP, APT CONDITIONAT pentru locul de munca/ postul de lucru pentru care se solicita angajarea) se face anterior semnarii si inregistrarii CIM al lucratorilor la ITM.
alejjandra a scris:

2 vanzatori pt produse alimentare, este necesar sa se incheie un contract cu un Cabinet de Medicina a Muncii si astfel sa existe si aceasta Fisa de aptitudini cu Medicina Muncii plus controalele periodice-anuale consemnate in aceasta fisa?
Multumesc mult!


In HG nr. 355 din 11 aprilie 2007 actualizata privind supravegherea sanatatii lucratorilor sunt prevazute pentru activitatea dsfasurata de societatea dumneavoastra urmatoarele:

ART. 45
Pentru protectia sanatatii comunitare, în cazul sectoarelor cu riscuri (alimentar, zootehnic, farmaceutic, aprovizionare cu apa potabila, servicii catre populatie, cazare colectiva, piscine, salubritate etc.), examenele medicale la angajare, periodic, la reluarea muncii se pot completa cu examinarile specifice sectorului de activitate, la indicatia medicului specialist de medicina muncii.


VI. PERSONALUL DIN SECTOARE SPECIALE, CU RISC DE TRANSMITERE A BOLILOR INFECTIOASE DIRECT SAU INDIRECT(PRIN ALIMENTE, APA ETC.)

Fisa 128. Sectorul alimentar

8. Personalul din unitatile si punctele de desfacere a alimentelor, care manipuleaza alimente neambalate
Examen medical la angajare:
- examen clinic general (atentie: examenul tegumentelor si mucoaselor, inclusiv al cavitatii bucale)
- examen coprobacteriologic
- examen coproparazitologic
Examen medical periodic:
- examen clinic general - semestrial (atentie: examenul tegumentelor si mucoaselor, inclusiv al cavitatii bucale)
- examen coprobacteriologic - în trimestrul II sau III
- examen coproparazitologic - anual
Contraindicatii:
- afectiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice (furunculoze, piodermite)
- boli infectocontagioase în evolutie
- leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive

Observatii la fisele 128-135
1. Contraindicatii relative:
- afectiuni dermatologice transmisibile acute - lucratorii cu aceste boli sunt eliminati temporar de la locul de munca pana la vindecarea completa a bolii;
- boli infectocontagioase în evolutie pana la vindecare;
Examenul coprobacteriologic urmareste depistarea starii de purtator de shigella, salmonella, vibrion holeric.
Purtatorii acestor germeni vor efectua tratament specific si îsi pot relua vechiul loc de munca numai dupa efectuarea a 3 coproculturi succesive care s-au dovedit negative. Prima din seria celor 3 coproculturi se recolteaza la 24 de ore de la terminarea tratamentului, iar urmatoarele 2, pana la 72 de ore. În cazul în care dupa doua serii de tratament persoana continua sa fie purtatoare de salmonella sau shigella, se impune schimbarea locului de munca, purtatorul putand fi repartizat la alte locuri de munca fara risc de producere de epidemii.
Lucratorii vor efectua examen coprobacteriologic ori de cate ori prezinta tulburari digestive acute.
2. În sectorul alimentar, sefii de unitati trebuie sa informeze lucratorii asupra urmatoarelor simptome si afectiuni:
- febra
- diaree
- varsaturi
- icter
- amigdalita
- furuncule
- panaritii
- plagi ale mainilor
- infectii ale pielii
- supuratii
si sa îi trimita la medic la aparitia acestora si a oricarei alte stari de boala.
Reprimirea lucratorului la locul de munca se face de catre sefii de unitati pe baza avizului scris al medicului specialist la care a fost trimis, aviz care va fi prezentat medicului de medicina muncii.
3. Medicii de medicina muncii care acorda asistenta medicala în unitatile cu profil alimentar au urmatoarele obligatii:
- sa examineze lucratorii trimisi de sefii de unitate si sa precizeze în dosarele medicale ale acestora diagnosticul stabilit si masurile care trebuie luate, dupa caz: internare, schimbare temporara sau definitiva a locului de munca, examen coprobacteriologic sau alte examene medicale ori de laborator necesare;
- sa se deplaseze, daca este cazul, la locul de munca al lucratorului examinat pentru a efectua examenul medical al întregului personal;
- sa informeze, dupa caz, directia de sanatate publica teritoriala;
- sa solicite efectuarea examenelor de laborator pentru depistarea "starii de purtator", în situatii epidemiologice deosebite si pentru categoriile de personal care prezinta risc crescut de transmitere de boli infectioase.

Ultima modificare: Miercuri, 11 Septembrie 2013
inspectorSSM, utilizator
Buna seara!cine ma pare ajuta?
Ce se mai poate face totuși,daca aceasta fisa de aptitudini de la medicina muncii nu exista,ci doar o adeverinta de la medicul de familie ca este apt pt angajare?cum se mai poate remedia?se poate schimba postul si poate ,o noua vizita la medicina muncii,anterior actului aditional?
Multumesc!
Era bine daca deschideati o noua discutie, pentru a putea beneficia de mesaje de la mai multi consultanti. Scriind in continuare la o discutie deja deschisa, moderatorul sectiunii din forum si eventual alti consultanti care au raspuns anterior discutiei, citesc si mesajul dvs.
Intocmirea fisei de aptitudine este obligatorie conform codului muncii si a legii ssm pentru angajare, asa cum reiese din mesajele anterioare din aceasta discutie. Angajatorul trebuie sa respecte aceasta prevedere, altfel la primul control din partea ITM, va fi amendat. In plus daca lucratorul respectiv este victima unui eveniment ce poate fi incadrat ca accident de munca, atunci angajatorul va primi amenda contraventionala/ va fi cercetat penal dupa, caz.
Contractul individual de munca nu este valabil dpdv legal daca anterior angajarii lucratorul nu a fost examinat medical de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.
Angajatorul si lucratorul nu sunt informati asupra starii de sanatate a lucratorului (daca acesta este APT, INAPT sau APT CONDITIONAT) pentru a presta activitatea la locul de munca/ postul de lucru.
Adeverinta de la medicul de familie poate fi utila doar pentru medicul specialist de medicina muncii care examineaza lucratorul dpdv medical, pentru a cunoaste antecedentele medicale ale acestuia.
Intrati urgent in posesia fisei de aptitudini, obtinute insa numai in baza fisei cu riscurile profesionale identificate si evaluate, la care este expus lucratorul la locul de munca, fisa completata si semnata de catre angajator.
In mod legal puteti figura ca angajat cu CIM numai dupa completarea fisei de aptitudini. Deschideti link-ul din mesajul meu anterior si vedeti legislatia.
Examinarea medicala periodica este obligatorie pentru toti lucratorii, la intervalul de timp mentionat in anexa la HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, corespunzator fisei de examinare medicala pentru activitatea desfasurata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Analize medicale pentru angajatii unui restaurant cretunicoleta cretunicoleta Buna ziua. La ce perioada de timp trebuiesc refacute analizele medicale pentru bucatari, pentru barmani, pentru ospatari, pentru lucratori comerciali si pentru ... (vezi toată discuția)
Hepatita c ianisana ianisana Dacă ai hepatita C poți lucra la un laborator de apa potabilă al orașului,unde se încadrează aceasta problema (vezi toată discuția)
Analize vanzator alimentatie publica lydy lydy Buna ziua, Ce analize sunt obligatorii pt vanzator in alimenaie publica? (vezi toată discuția)