În următorii ani, programul va avea un ghid unic, respectiv nu va mai avea două componente - Rabla Clasic și Rabla Plus - ca până acum.
Când vine vorba despre înscrierea persoanelor fizice în program, noul ghid stabilește că cei interesați vor trebui să se înscrie chiar ei în aplicația informatică gestionată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).
Practic, înscrierea persoanelor fizice în programul Rabla are, potrivit noului ghid, următoarele etape:
- publicarea pe pagina de internet a AFM a informațiilor necesare demarării sesiunii de înscriere a solicitanților;
- încărcarea în aplicație a documentelor în vederea înscrierii;
- selectarea unui producător validat, prin intermediul aplicației;
- aprobarea/ respingerea documentelor încărcate în aplicație, de către producătorii validați selectați;
- comunicarea rezultatelor procesului de analiză solicitanților;
- contestarea rezultatelor de către solicitanți, după caz.
- cererea de finanțare, descărcată din aplicație, completată prin tehnoredactare și, ulterior, încărcată fără a fi semnată;
- actul de identitate care atestă identitatea și domiciliul/ reședința în România, eliberat de către autoritățile române, în termen de valabilitate la momentul înscrierii;
- certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanțelor, nu mai vechi de 90 de zile la momentul înscrierii în program;
- certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială își are domiciliul/ reședința, nu mai vechi de 30 de zile la momentul înscrierii în program.
- certificatul de naștere/ cartea de identitate a minorului;
- cartea de identitate a reprezentantului legal;
- actul administrativ/ sentința judecătorească cu privire la reprezentarea minorului, după caz;
- documentele din anterioara listă, emise pe numele minorului sau al reprezentantului său legal.
La finalizarea procesului de înscriere în program, aplicația generează automat persoanei un număr de înregistrare și rezervă valoarea ecotichetelor solicitate până când se atinge limita bugetului alocat sesiunii de înscriere.
În cel mult 10 zile de la obținerea numărului de înregistrare, cei interesați de obținerea banilor pentru o mașină nouă trebuie să completeze seria de șasiu a autovehiculului uzat, ce trebuie casat, și să încarce în aplicație mai multe documente, printre care și certificatul de înmatriculare/ cartea de identitate a autovehiculului uzat, dar și certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local.
În același termen, și anume în cel mult 10 zile de la obținerea numărului de înregistrare, solicitanții trebuie să selecteze un producător validat într-o sesiune anterioară celei de înscrieri pentru persoanele fizice, prin intermediul aplicației. Neselectarea unui producător validat în termenul amintit înseamnă pentru autorități că solicitantul a renunțat la finanțare.
În cazul în care sunt probleme cu documentele încărcate de solicitant în aplicație, producătorul validat poate solicita clarificări tot prin intermediul aplicației. După ce face analiza necesară, producătorul validat evidențiază solicitanții în aplicație cu statusul "solicitant propus spre aprobare" sau "solicitant propus spre respingere".
Dacă obțin statusul de "beneficiar aprobat pentru finanțare", persoanele fizice au la dispoziție 60 de zile pentru a casa și radia din evidența circulației autovehiculul uzat.
Persoanele fizice pot solicita cel mult două ecotichete în cadrul unei sesiuni de înscriere, câte unul pentru fiecare autovehicul nou care urmează a fi achiziționat. Valoarea ecotichetului ce va putea fi solicitat, după lansarea sesiunii de înscriere în program, este de:
- 10.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă, inclusiv motorizare GPL/GNC) sau a unei motociclete;
- 12.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid;
- 15.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou plug-in hibrid sau a unei motociclete electrice;
- 37.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen.
Comentarii articol (0)