de Ileana ILIE
Leadership-ul este o combinatie de strategie si caracter. "Poate lipsi strategia din schema, dar caracterul niciodata. Experienta emotionala este absolut obligatorie pentru leadership, astfel ca liderii de maine trebuie sa combine capacitatile analitice (IQ) cu cele emotionale", a spus Stephen Covey, in cadrul primei conferinte de leadership din Romania, organizata saptamana trecuta de Ziarul Financiar in parteneriat cu Human Capital Solutions.
Teoria lui Stephen Covey, o autoritate mondiala in domeniul training-ului si al dezvoltarii de leadership, este ca un om poate avea autoritate formala datorita pozitiei pe care o ocupa, dar nu va avea si autoritate morala daca nu isi construieste viata si deciziile pe principii, daca nu este el insusi un om cu principii. Cheia succesului, spune Covey, este alinierea comportamentelor la principii, iar esenta leadership-ului este tocmai autoritatea morala. Pentru ca o afacere de succes e rezultatul muncii in echipa, iar a fi un bun manager inseamna deci sa stii sa formezi si sa mentii o echipa. Studiile au demostrat ca multe afaceri au lacatul pus din cauza ca managerii nu au gasit "omul potrivit la locul potrivit". Cu alte cuvinte, evaluatorii nu-si fac temele. "Nu sunt pregatiti pentru aceasta sarcina de evaluare a unui manager de top. Ei se uita doar in CV-ul angajatului, fara sa se gandeasca daca i se potriveste sau nu jobul oferit", crede Covey.
Potrivit consultantului american, inteligenta emotionala a devenit un criteriu de baza in selectarea personalului, iar combinatia de inteligenta emotionala, experienta profesionala acumulata si IQ ofera optimul in materie de calitati ale managerului. Covey sustine ca multe persoane cu un IQ ridicat ajung sa fie depasite pe plan personal si profesional de altele cu un coeficient mai mic, dar cu abilitati evidente de comunicare. Intr-o companie, managerul este acea persoana ce are ca atributii planificarea, organizarea si controlul fortei de munca si care ar trebui sa fie capabil sa motiveze angajatii. Prin urmare, liderul trebuie sa fie un vizionar, un mentor, sa se dedice nevoilor celor din jur, sa-i inspire. Conform teoriei celor patru L - "Live. Love. Learn. Leave a legacy" - a lui Covey, leadership inseamna „viziune pentru minte, pasiune pentru inima, disciplina pentru corp si constiinta pentru spirit“. "Viziunea, disciplina si pasiunea guvernate de constiinta schimba lumea in bine", si-a rezumat discursul profesorul Covey.
Stephen Covey este autorul unuia din cele mai influente ghiduri pentru obtinerea succesului personal si profesional - "The 7 Habits of Highly Effective People" (Eficienta in 7 trepte), aparuta in 1989 si considerata una din cele mai influente carti de management ale secolului XX.
Profil de lider
Ce cred romanii ca ar trebui sa aiba un bun lider? Compania de cercetare GfK a facut in octombrie un sondaj la care au raspuns 561 de persoane cu studii medii si superioare din mediul urban, plus 122 dintre participantii la prima conferinta de leadership din Romania, care ocupa pozitii de middle si top management.
41% dintre respondentii din prima categorie considera ca un bun lider trebuie sa fie corect, cinstit si intelegator, in timp ce mai mult de jumatate (53%) dintre cei din a doua categorie spun ca un lider trebuie sa fie, in primul rand, un bun organizator. Ambele categorii au fost de acord, in proportie de 37 la suta, ca o capacitate de relationare foarte buna este calitatea de baza.
Cand a venit vorba sa enumere trei lideri reprezentativi la nivel national, primul esantion i-a plasat in top pe Ion Tiriac (34%), George Becali (33%) si Irinel Columbeanu (9%). Participantii la conferinta au optat tot pentru Tiriac (40%), diferentele aparand pentru locurile urmatoare - Dinu Patriciu (16%), respectiv Monica Tatoiu si George Copos.
Comentarii articol (0)