Marcajul de conformitate reprezinta, alaturi de declaratia de conformitate, una dintre formele care atesta conformitatea produselor potrivit cerintelor esentiale si este simbolul care se aplica de producator sau de reprezentantul autorizat al acestuia,
... inainte de introducerea pe piata si/sau de punerea in functiune, pe un produs, pe o placa de marcaj atasata, pe ambalajul si/sau pe documentele insotitoare si care are semnificatia conformitatii produsului cu toate cerintele esentiale prevazute in reglementarile tehnice aplicabile.
Produsele din domeniile reglementate care se introduc pe piata si/sau se pun in functiune trebuie sa poarte marcajul de conformitate corespunzator, daca reglementarile tehnice aplicabile prevad aplicarea acestui marcaj.
Potrivit Legii nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 712 din data de 08.11.2001, producatorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, inainte de introducerea pe piata si/sau punerea in functiune a produselor din domeniile reglementate, are obligatia sa asigure:
a) proiectarea si realizarea produselor, respectand cerintele esentiale;
b) intocmirea si detinerea dosarului tehnic, in forma, scopul si pe perioada prevazute de reglementarile tehnice, dupa caz;
c) aplicarea procedurilor pentru evaluarea conformitatii produselor cu cerintele esentiale, prevazute de reglementarile tehnice;
d) intocmirea declaratiei de conformitate EC, detinerea rapoartelor de incercare, a certificatelor sau a altor documente ce atesta conformitatea, dupa caz;
e) aplicarea marcajului CE, dupa caz.
Marcajul de conformitate, potrivit dispozitiilor Legii 608/2001, este de doua feluri: national si european, CS respectiv CE.
Initial, Legea 68/2001 prin art. 29 alin. 3 reglementa faptul ca de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana se interzice distribuirea, contra cost sau gratuita, a produselor din domeniile reglementate, marcate cu marcajul CS, aututoritatile competente avand obligatia de a lua masurile necesare de retragere de pe piata a produselor cu marcaj CS.
Insa, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 62/2007 care modifica dispozitiile Legii 608/2001, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 223 din 02/04/2007, produsele cu marcaj CS, aplicat conform Legii 608/2001 si ale reglementarilor tehnice aplicabile, introduse pe piata anterior datei aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, pot fi distribuite contra cost sau gratuit si/sau puse in functiune si dupa data aderarii. Modificarea legii cadru in materia confirmitatii produselor a intra in vigoare incepand cu data de 05.04.2007.
Rezulta astfel ca vor putea fi comercialiate in paralel atat produsele cu marcaj CE cat si cele cu marcaj CS dar care fusesera introduse pe piata anterior datei de 01.01.2007.
Aplicarea marcajului CE se va realiza dupa finalizarea procedurii de atestare a conformitatii insa anterior introducerii produsului pe piata.
Marcajul CE se aplica conform reglementarilor tehnice aplicabile produsului, in mod vizibil, usor lizibil si de nesters, direct pe produs, pe instructiunile ce insotesc produsul sau pe o placa de marcaj atasata produsului, astfel incat sa nu poata fi detasata. In situatia in care acest lucru nu este posibil sau in cazul in care nu exista cerinte in acest sens, tinand cont de natura produsului, marcajul CE se aplica pe ambalaj, daca este cazul, si pe documentele ce insotesc produsul, daca reglementarea tehnica prevede astfel de documente.
In situatia in care unui produs ii sunt aplicabile mai multe reglementari tehnice care prevad aplicarea marcajului de conformitate, marcajul de conformitate semnifica conformitatea produsului cu toate prevederile aplicabile din aceste reglementari.
Marcajul CE este urmat, daca este cazul, de numarul de identificare a organismului notificat care a evaluat conformitatea potrivit prevederilor reglementarilor tehnice aplicabile produsului.
Comentarii articol (0)