Documentul a fost comunicat presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Presedintelui Romaniei. Avizul a fost transmis spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei.
Pe 5 aprilie, Curtea Constitutionala a stabilit, cu majoritate de voturi, ca propunerea de suspendare din functie a presedintelui se refera la acte si fapte de incalcare a Constitutiei, care, "prin continutul si consecintele lor, nu pot fi calificate drept incalcari grave, de natura sa determine suspendarea sefului statului".
Avizul este insa consultativ. Ultimul cuvant asupra cererii de suspendare il are Parlamentul.
Nicolae Vacaroiu: votul, probabil joi
Potrivit regulamentelor Senatului si Camerei Deputatilor, sedinta in care se va decide asupra cererii de suspendare trebuie sa aiba loc in termen de 24 de ore dupa ce Parlamentul primeste avizul Curtii Constitutionale.
Totusi, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ca miercuri se vor reuni Birourile Permanente ale Parlamentului ca ar urma ca joi sa fie organizata sedinta comuna.
Potrivit lui Nicolae Vacaroiu, Traian Basescu si-ar fi amanat vizita in Macedonia, programata pentru joi si vineri.
Regulamentele camerelor prevad ca la dezbateri este invitat si seful statului, "caruia i se va da cuvantul, la cererea sa, oricand in timpul dezbaterilor, pentru a da explicatii asupra faptelor ce i se imputa".
Hotararea de suspendare se adopta cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.Votul este secret, cu bile.
Strategia de contraatac
Intr-un interviu acordat ziarului "Cotidianul", presedintele Traian Basescu afirma ca in cazul in care Parlamentul va decide suspendarea lui din functie, ar putea sa isi dea demisia si sa provoace astfel alegeri anticipate.
Traian Basescu a declarat ca ia in calcul demisia din functie pentru ca o eventuala suspendare decisa de Parlament nu ar tine cont de avizul Curtii Constitutionale.
Astfel, spune presedintele, suspendarea ar fi un simplu act politic, fara sustinere in textul Constitutiei.
Suspendarea si ajungerea la referendum, mai spune Traian Basescu, l-ar aduce intr-o confuntare electorala cu Parlamentul.
Or, declara seful statului, votul popular ar putea fi diferit de cel al Parlamentului, ceea ce ar pune institutia parlamentara intr-o situatie delicata.
Comentarii articol (0)