Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici, cu aprobarea Ministerului Justitiei stabileste: Norma cu privire la tarifele de onorarii ale notarilor publici din 12/08/2005, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 263 din 19/04/2007
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. - (1) Onorariile pentru serviciile prestate de notarii publicii se stabilesc de catre Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici, cu aprobarea ministrului justitiei.
(2) Pentru toate operatiunile notariale onorariile sunt minimale, potrivit art. 28 alin. 2 lit. c) din Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, iar notarii publici nu vor putea incasa onorarii mai mici, cu exceptia cazurilor prevazute de art. 22 alin. (3) si art. 24 si art. 25 din prezentele norme.
Art. 2. - (1) Pentru serviciile prestate, notarii publici au dreptul la:
a) onorarii stabilite in sume determinate;
b) onorarii graduale - pe transe si in cote procentuale - in raport de valoarea determinata sau determinabila a obiectului actului. Onorariul gradual si procentual este datorat si daca actul este supus conditiei sau termenului.
(2) La stabilirea onorariilor dupa criteriul valoric se vor avea in vedere transele si procentele mentionate in anexele care fac parte integranta din prezentele norme.
Art. 3. - (1) In cazul actelor complexe, care cuprind mai multe operatiuni juridice, onorariul se stabileste pentru fiecare operatiune in parte si se cumuleaza, eliberandu-se o singura chitanta.
(2) Daca este necesar ca actul sau procedura notariala sa cuprinda dispozitii ori anexe referitoare la inregistrarea intelesului inscrisului sau pentru explicarea acestuia, dispozitiile alineatului precedent nu sunt aplicabile.
Art. 4. - (1) Pentru evitarea evaziunii fiscale, notarul public are obligatia de a cere partilor sa declare valoarea convenita in mod real, pentru bunurile ce fac obiectul actelor sau procedurilor notariale, in caz contrar, urmand a refuza intocmirea actului, printr-o incheiere motivata pe considerentele de mai sus.
(2) In toate cazurile in care in prezentele norme se folosesc expresiile "valoarea ce rezulta din act", "valoarea declarata de parti" sau altele asemenea, se aplica dispozitiile alineatului precedent.
Art. 5. - Onorariile se stabilesc si se incaseaza in lei.
Art. 6. - Tarifele de onorarii contin scutiri si reduceri pentru actele intocmite in scopul valorificarii unor drepturi prevazute de legi speciale si de protectie sociala, precum si in situatiile in care prin lege sunt prevazute scutiri sau reduceri ale taxelor de timbru.
Art. 7. - Pentru actele si procedurile efectuate in zilele de sarbatoare legala peste orele de program, stabilite de camere sau in afara sediului biroului notarial, precum si in raport de complexitatea actului, onorariile se vor majora potrivit intelegerii cu partile, care se va consemna in act sau pe cerere, dupa caz.
Art. 8. - In onorariile stabilite, potrivit tarifului, sunt cuprinse distinct fiecare activitate si serviciu efectiv prestate, astfel:
a) activitatea de consultatie si informare pentru culegerea datelor necesare de la parti pentru a deslusi vointa acestora;
b) redactarea actului;
c) tehnoredactarea, multiplicarea, colationarea actului prin personalul specializat al biroului notarial;
d) autentificarea actului;
e) arhivarea si pastrarea actului in arhiva notarului public.
Art. 9. - Nerespectarea de catre notarii publici a dispozitiilor prezentelor norme cu privire la stabilirea si incasarea onorariilor constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza conform art. 39 si urmatoarele din Legea notarilor publici si activitatii notariale nr. 36/1995.
CAPITOLUL II
Clasificarea actelor si procedurilor notariale in functie de care se stabilesc tarifele de onorarii
SECÞIUNEA 1
Actele si procedurile pentru care onorariile minimale se stabilesc in sume determinate
Art. 10. - (1) Actele si procedurile pentru care onorariile se exprima in sume determinate (anexa nr. 1) sunt:
a) - testamentele;
b) - revocarea testamentelor;
c) - actele de constituire, statutele asociatilor fara scop patrimonial si/sau fundatiilor, inclusiv actele de modificare ale acestora;
d) - procuri;
e) - procura pentru ridicarea pensiei;
f) - consultatiile juridice, scrise sau verbale, in materie notariala. Daca acestea sunt acordate in legatura cu un act ce urmeaza a se incheia la acelasi notar public, consultatiile se vor deduce din onorariul final;
g) legalizarea semnaturilor, a specimenelor de semnatura si a sigiliilor pentru fiecare act;
h) - legalizarea semnaturii traducatorului;
i) - dare de data certa pentru fiecare act;
j) - certificarea unor fapte, inclusiv:
1. procesele-verbale ale adunarii generale, deliberari ale asociatilor, hotararile privind modificarea actelor constitutive ale societatilor comerciale;
2. procesele-verbale ale reuniunilor organelor de conducere ale societatilor comerciale;
k) - legalizarea de copii de pe inscrisurile prezentate de parti, pentru fiecare pagina;
l) - legalizarea de copii de pe actele aflate in arhiva notarului public, pentru fiecare pagina;
m) - autentificarea actelor al caror obiect este neevaluabil in bani: declaratii;
n) - incheieri de rectificare potrivit legii, daca eroarea nu este imputabila notarului;
o) - eliberari de duplicate de pe actele notariale;
p) - reconstituirea unui act original. In cazul in care pierderea sau distrugerea documentelor a caror reconstituire se solicita este imputabila notarului public, nu se va percepe onorariu;
r) - alte servicii, potrivit anexei nr. 1 pct. 17.
(2) Prin primul exemplar se intelege cate un exemplar pentru fiecare parte participanta la act, la care se adauga un exemplar pentru arhiva si un exemplar pentru cartea funciara (cand este cazul). In cazul in care se solicita un numar de exemplare mai mare decat numarul aratat mai sus, pentru exemplarele in plus se va calcula onorariul prevazut in anexa nr. 1 lit. b) ale pct. 1-10, al pct. 15 si al pct. 16 la prezentele norme.
SECÞIUNEA a 2-a
Acte pentru care onorariile minimale sunt graduale si procentuale
Art. 11. - Actele si procedurile pentru care se stabilesc onorariile graduale si procentuale sunt:
a) autentificari si alte proceduri (anexa nr. 2);
b) procedura succesorala (anexa nr. 3).
Autentificari si alte proceduri
Art. 12. - (1) Pentru autentificarea actelor translative ale dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile "intre vii" (persoane fizice si juridice), precum si pentru constituirea altor drepturi reale, la stabilirea onorariului se va tine cont de prevederile art. 3, precum si de valorile stabilite in conditiile art. 4. Pentru actele de instrainare ce au ca obiect active ale societatilor comerciale, onorariul se calculeaza la pretul declarat de parti sau la valoarea din raportul de evaluare, intocmit in conditiile legii, daca aceasta este mai mare decat pretul declarat. Pentru bunurile imobile, onorariul se calculeaza potrivit anexei nr. 2 pct. I, iar pentru bunurile mobile, potrivit anexei nr. 2 pct. IX lit. b).
(2) Pentru intocmirea actelor de dezmembrare (lotizare) si alipire, onorariul va reprezenta 10% din valoarea onorariului minim stabilit pentru instrainare.
(3) Pentru constituirile si renuntarile la dezmembramintele dreptului de proprietate, onorariul se va stabili la 20% din valoarea bunului.
(4) Onorariile pentru actele de partaj de bunuri mobile sau imobile se stabilesc la valoarea masei partajabile, potrivit anexei nr. 2 pct. I.
(5) Pentru antecontractul sau promisiunea de vanzare, onorariul se stabileste in raport de valoarea partii din pret achitate, indiferent de natura bunului, potrivit anexei nr. 2 pct. IX lit. b).
(6) La stabilirea onorariului nu se ia in calcul si cuantumul TVA.
Art. 13. - (1) Pentru actele de garantie mobiliara sau imobiliara (ipoteca, gaj, privilegii sau fideiusiune reala), onorariul se stabileste la valoarea creantei ce face obiectul garantiei, potrivit pct. III din anexa nr. 2, in cazul in care se incheie un singur contract de garantie, indiferent de numarul si valoarea bunurilor mobile si imobile aduse in garantie.
(2) In situatia in care creanta este garantata cu mai multe bunuri mobile sau imobile pentru care se incheie contracte de garantie separate, onorariul se va stabili, potrivit pct. III din anexa nr. 2, astfel:
a) pentru primul contract incheiat, onorariul se va calcula la 80% din valoarea creantei, indiferent de numarul si valoarea bunurilor mobile si imobile aduse in garantie;
b) pentru urmatoarele acte de garantie, se va calcula la 20% din valoarea creantei, indiferent de numarul si valoarea bunurilor mobile si imobile aduse in garantie.
Art. 14. - (1) Pentru actele juridice de constituire sau modificare a societatilor comerciale, onorariul se stabileste la valoarea capitalului social.
(2) Actele aditionale care nu modifica capitalul social (schimbarea sediului, infiintarea unui punct de lucru, schimbarea administratorului etc.) onorariul se percepe potrivit anexei nr. 1 pct. 4.1.
(3) Modificarea actelor constitutive ale societatilor comerciale care se refera la capitalul social si care nu au in vedere aportul in natura de bunuri din afara patrimoniului respectivei societati comerciale, onorariul se percepe, in toate cazurile, potrivit anexei nr. 1 pct. 4.2, indiferent de valoarea acestor bunuri. Acest mod de calcul al onorariului are in vedere urmatoarele situatii:
a) - majorarea capitalului social prin includerea profitului, a bunurilor mobile si imobile aflate deja in proprietatea societatii;
b) - reevaluarea unor bunuri aflate in capitalul social;
c) - alte asemenea modificari ale capitalului social impuse printr-o dispozitie legala.
(4) In cazul majorarii capitalului social in numerar, onorariul se calculeaza la valoarea cu care se majoreaza capitalul social, potrivit anexei nr. 2 pct. V din prezentele norme.
(5) In cazul in care capitalul social se majoreaza in natura cu bunuri mobile sau imobile, onorariul se va percepe numai pentru operatiunea juridica de transmitere a dreptului de proprietate, pentru bunurile imobile, potrivit anexei nr. 2 pct. I, iar pentru bunurile mobile, potrivit anexei nr. 2, pct. IX lit. b) din prezentele norme.
(6) La actele aditionale care cuprind si operatiunea de cesiune de capital social, daca aceasta nu a fost incheiata printr-un alt act autentic, onorariul se calculeaza numai la valoarea cesiunii, potrivit anexei nr. 2 pct. V din prezentele norme.
(7) Onorariul pentru autentificarea constituirii fiecarei societati comerciale rezultate in urma divizarii sau fuziunii se va calcula, indiferent de valoarea capitalului social al acestora, potrivit anexei nr. 1 pct. 4.2 din prezentele norme.
(8) In cazul diminuarilor de capital social, se va percepe un onorariu cu 50% mai mic decat cel calculat in cazul majorarii de capital social.
Art. 15. - Pentru actele de donatie sau partaj ce au ca obiect locurile de inhumare, onorariul se stabileste la valoarea declarata de parti, potrivit anexei nr. 2 pct. IV.
Art. 16. - Pentru autentificarea contractelor de comodat de bunuri mobile sau imobile, onorariul se stabileste prin aplicarea procentului prevazut in anexa nr. 2 pct. VI la o valoare reprezentand 10% din valoarea bunului, declarata de parti. Pentru contractele de inchiriere de bunuri mobile sau imobile, onorariul se stabileste prin aplicarea procentului prevazut in anexa nr. 2 pct. VI la valoarea chiriei stabilite pentru intreaga perioada prevazuta in contract.
Art. 17. - Pentru actele de protest al cambiilor, cecurilor si al altor titluri la ordin, onorariul se stabileste la valoarea creantei, potrivit anexei nr. 2 pct. VII.
Art. 18. - Pentru intocmirea altor acte evaluabile in bani, onorariul se stabileste la valoarea ce rezulta din act, potrivit anexei nr. 2 pct. IX lit. b).
Declaratiile confirmative ale primirii restului de pret se taxeaza cu 0,1% din restul de pret.
Art. 19. - (1) Pentru primirea in depozit a valorilor, a inscrisurilor si a documentelor, onorariul se stabileste la valoarea declarata de parti, potrivit anexei nr. 2 pct. VIII. In acelasi fel se stabileste onorariul pentru primirea in depozit a tiparelor ciocanelor silvice.
(2) Onorariul stabilit in conditiile de mai sus se calculeaza pentru o perioada de un an sau fractiune dintr-un an.
Art. 191. - In cazul in care acte de natura celor prevazute la aceasta sectiune se incheie prin alte proceduri notariale decat autentificarea: legalizarea de semnatura, dare de data certa, certificare etc., cu exceptia actelor pentru care legea prevede forma autentica ca o conditie ad validitatem, onorariile se vor calcula in suma fixa potrivit anexei nr. 1 pct. 7, 9 si 10.
#PAGEBREAK#
Procedura succesorala
Art. 20. - (1) In cadrul procedurii succesorale, onorariile pentru eliberarea certificatului de mostenitor se stabilesc pe transe valorice, pe categorii de servicii si proceduri si au in vedere valoarea masei succesorale, precum si gradul de rudenie al mostenitorilor cu defunctul.
(2) Onorariile astfel stabilite se vor aplica numai pentru mostenitorii legali ai defunctului.
(3) Pentru mostenitorii testamentari care nu sunt si rude in grad succesibil cu defunctul, onorariile se majoreaza cu 25%.
(4) La succesiunile succesive, onorariul se stabileste pentru fiecare masa succesorala in parte.
Art. 21. - (1) In cazul in care in cadrul procedurii succesorale se efectueaza inventarierea bunurilor, aplicarea de sigilii, predarea in custodie sau procurarea documentatiei etc., onorariul se va majora cu 25%.
(2) Daca in cadrul procedurii succesorale se vor presta si alte servicii in conditiile art. 72-73 din Legea nr. 36/1995, onorariul se va majora pana la 25%.
Art. 22. - (1) La inregistrarea cererii de dezbatere a procedurii succesorale se va percepe anticipat onorariul minim stabilit pentru eliberarea certificatului de mostenitor.
(2) Din onorariul final se va deduce onorariul achitat anticipat.
(3) Unde legea prevede scutiri sau reduceri pentru taxa de timbru notariala, notarul public poate face reduceri sau scutiri de la plata onorariului in mod corespunzator.
(4) Pentru mostenitorii minori fara venituri proprii, precum si pentru mostenitorii care nu realizeaza niciun fel de venituri sau realizeaza venituri sub venitul minim pe economie, precum si pentru mostenitorii din zonele declarate calamitate, se pot acorda reduceri de pana la 100% din onorariu datorat.
CAPITOLUL III
Traduceri efectuate de catre notarii publici sau personalul angajat al acestora care sunt autorizati ca traducatori
Art. 23. - Notarii publici sau personalul angajat al acestora care sunt autorizati, in conditiile legii, ca traducatori pot efectua traduceri, aplicand tarifele prevazute in anexa nr. 4 din prezentele norme.
CAPITOLUL IV
Scutiri si reduceri
Art. 24. - Sunt scutite de plata onorariilor urmatoarele acte intocmite in scopul valorificarii unor drepturi prevazute de legi speciale si de protectie sociala:
a) declaratii privind ajutorul de somaj;
b) declaratii privind ajutorul social;
c) declaratii privind obtinerea alocatiei de stat pentru copii;
d) declaratii privind acordarea burselor pentru elevi si studenti;
e) declaratii privind stabilirea sau valorificarea drepturilor fostilor detinuti politici, veteranilor de razboi si a vaduvelor acestora;
f) declaratii privind valorificarea drepturilor persoanelor handicapate;
g) orice alte acte pentru care prin lege se prevad scutiri de taxe de timbru.
Art. 25. - (1) Se deduc din onorariu, dar nu mai mult de 15%, redactarea, procesarea si multiplicarea inscrisurilor intocmite de catre avocati, pe baza de delegatie, consilierii juridici sau reprezentantii legali ai persoanei juridice, si de catre persoanele cu pregatire juridica superioara in care ei figureaza ca parte sau sotii, ascendentii si descendentii lor. Reducerea nu se aplica in cazul in care inscrisurile sunt redactate, dactilografiate, procesate si multiplicate de catre consilierii juridici ai camerelor de comert si industrie, oficiile registrului comertului, cu exceptia cazurilor in care aceste institutii figureaza ca parte in act.
(2) Se pot reduce cu 70% onorariile stabilite pentru actele in care parti sunt magistratii, sotii acestora sau copiii lor minori.
(3) Se pot reduce cu pana la 50% onorariile stabilite atat pentru procurile de incasarea pensiilor, cat si pentru cele necesare incasarii drepturilor banesti prevazute in anexa nr. 4 la cap. A. "Scutiri".
(4) Se pot acorda reduceri de pana la 30% din onorariul stabilit pentru autentificarea contractelor de garantie redactate de consilierii juridici ai societatilor creditoare, pentru creditele acordate persoanelor care nu beneficiaza de reduceri si scutiri prevazute in alte dispozitii din prezentele norme.
Art. 26. - Se pot acorda reduceri acolo unde, potrivit dispozitiilor legale, taxa de timbru pentru activitatea notariala este redusa.
Art. 27. - Se pot reduce cu 90% onorariile stabilite pentru actele incheiate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici si camerele notarilor publici, de personalul angajat al acestora sau al birourilor notarilor publici, precum si cele ale notarilor publici, ale sotilor si ale copiilor lor minori.
CAPITOLUL V
Dispozitii finale
Art. 28. - Onorariile graduale si procentuale au numai o limita minima.
Art. 29. - Anexele nr. 1-5*), care cuprind tarifele de onorarii stabilite pe categorii de servicii si proceduri notariale, fac parte integranta din prezentele norme.
___________
*) Anexele nr. 1-3 sunt reproduse in facsimil.
Comentarii articol (3)