Mandatul de arestare european a fost adoptat de Consiliul Uniunii Europene printr-o decizie-cadru din anul 2002.
Mandatul de arestare european este o hotarare judecatoreasca emisa de un Stat Membru in vederea arestarii si predarii de catre un alt Stat Membru a persoanei solicitate, in scopul efectuarii urmaririi penale sau executarii unei sentinte privative de libertate sau a unei dispozitii de detentie.
Pentru emiterea unui mandate de arestare european este suficient ca actele in legatura cu care a fost emis sa fie pedepsite prin legea Statului Membru emitent printr-o sentinta privativa de libertate, cu toate acestea cedarea poate fi supusa conditiei ca ca actele pentru care a fost emis mandatul de arestare european sa constituie infractiune in conformitate cu legea Statului Membru executor. Aceasta prevedere nu este valabila in cazul infractiunilor grave.
Advocaten voor de Wereld (o asociatie de avocati) a intentat o actiune in fata Arbitragehof (instanta de arbitraj belgiana) prin care contesta legea belgiana de transpunere in dreptul national a deciziei-cadru. Aceasta instanta solicita Curtii de Justitie sa se pronunte in legatura cu caracterul oportun al acestui instrument judiciar si sa hotarasca daca conditia ca actele pe care se fondeaza mandatul trebuie de asemenea sa constituie infractiune in statul executor nu constituie o incalcare a drepturilor fundamentale de egalitate in fata legii si de legalitate a incriminarilor si pedepselor.
In avizul sau emis in septembrie 2006, Avocatul general General Ruiz-Jarabo considera ca mandatul european de arestare nu incalca drepturile fundamentale de egalitate in fata legii si legalitate a incriminarilor si pedepselor.
Nota AvocatNet: Numai legislatia europeana din editia printata a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene poate fi considerata autentica
Comentarii articol (0)