avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... mandat european
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

mandat european

care este difernta dintre mandatul de aducere(cel european daca este) si cel de arestare
Cel mai recent răspuns: Diana Ramona , Alte profesii 16:04, 13 August 2010
Este o oarecare diferenta.Mandatul european de arestare se emite impotriva pesoanelor care a u savarsit o infractiune pe teritoriul unui stat al Uniunii Europene , apoi s-a refugiat pe teritoriul altui stat , tot membru UE.
Impotriva acestei presoane se emite intai un mandat de arestare intern, apoi, acest stat , pe teritoriul caruia s-a comis fapta, solicita statului pe teritoriul caruia se afla infractorul, prin intermediul mandatului de arestare european, predarea persoanei solicitate, in vederea urmaririi penala, a judecatii sau a executarii pedepsei.
Mandatul de arestare preventiva, obisnuit, se emite pe numele unei pesoane care a comis infractiuni pe teritoriul Romaniei, atunci cand exista temeiuri .de exemplu, daca exista date, i ndicii, ca lasarea infractorului in libertate , pe parcursul urmaririi penale sau judecatii, ar putea ingreuna actele de urmarire penala, ca infractorul va fugi , se va ascunde , si alte lucruri , prevazute de art. 148 din Codul de procedura penala.
Mandatul de aducere se emite , fie ca urmare a neprezentarii persoanei anterior citate ( invinuit , inculpat sau martor ) in fata organelor de urmarire penala sau a instantei fie ca persoana ce trebuie ascultata sa nu se sustraga prezentarii in fata organelor judiciare in vederea audierii si este valabil doar ptr durata audierii , iar mandatul de arestare preventiva , se emite in cursul procesului penal daca sunt indeplinite conditiile arestarii preventive , si presupune privarea de libertate ptr o perioada de timp determinata .
Mandatul european de arestare o „decizie judiciara” prin care magistratul roman imputerniceste autoritatea judiciara competenta a unui stat membru al Uniunii Europene sa procedeze la arestarea si predarea persoanei solicitate in vederea aducerii la indeplinire a unui mandat de arestare preventiva sau de executare a pedepsei inchisorii (art 77 - legea 302/2004) .
De asemenea , mandatul european de arestare se emite si de organele judiciare ale statelor membre UE ptr infractiunile savarsite pe teritoriul acestora , in vederea arestarii şi predarii catre un acel stat membru a persoane solicitate pe numele careia s-a emis respectivul mandat european de arestare in vederea efectuarii urmaririi penale , a judecatii sau in scopul executarii unei pedepse privative de libertate .
Ultima modificare: Vineri, 13 August 2010
Diana Ramona, Alte profesii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mandatul european de arestare Maria_1980 Maria_1980 Buna seara, As dori sa stiu daca un mandat european de arestare este emis inainte sau dupa ca persoana sa fie cautata de interpol? Exista un site sau vreo ... (vezi toată discuția)
Furt bebe22 bebe22 o familie la care munceam eu, au pus o plangere la politie ca le lipsesc mai multe bijuteri din casa, ulterior au fost gasite la o casa de amanet. ce se poate ... (vezi toată discuția)
Mandat european geo-vem geo-vem in ce conditii poate fi extradata o persoana (vezi toată discuția)