Este o oarecare diferenta.Mandatul european de arestare se emite impotriva pesoanelor care a u savarsit o infractiune pe teritoriul unui stat al Uniunii Europene , apoi s-a refugiat pe teritoriul altui stat , tot membru UE.
Impotriva acestei presoane se emite intai un mandat de arestare intern, apoi, acest stat , pe teritoriul caruia s-a comis fapta, solicita statului pe teritoriul caruia se afla infractorul, prin intermediul mandatului de arestare european, predarea persoanei solicitate, in vederea urmaririi penala, a judecatii sau a executarii pedepsei.
Mandatul de arestare preventiva, obisnuit, se emite pe numele unei pesoane care a comis infractiuni pe teritoriul Romaniei, atunci cand exista temeiuri .de exemplu, daca exista date, i ndicii, ca lasarea infractorului in libertate , pe parcursul urmaririi penale sau judecatii, ar putea ingreuna actele de urmarire penala, ca infractorul va fugi , se va ascunde , si alte lucruri , prevazute de art. 148 din Codul de procedura penala.
Mandatul de aducere se emite , fie ca urmare a neprezentarii persoanei anterior citate ( invinuit , inculpat sau martor ) in fata organelor de urmarire penala sau a instantei fie ca persoana ce trebuie ascultata sa nu se sustraga prezentarii in fata organelor judiciare in vederea audierii si este valabil doar ptr durata audierii , iar mandatul de arestare preventiva , se emite in cursul procesului penal daca sunt indeplinite conditiile arestarii preventive , si presupune privarea de libertate ptr o perioada de timp determinata .
Mandatul european de arestare o „decizie judiciara” prin care magistratul roman imputerniceste autoritatea judiciara competenta a unui stat membru al Uniunii Europene sa procedeze la arestarea si predarea persoanei solicitate in vederea aducerii la indeplinire a unui mandat de arestare preventiva sau de executare a pedepsei inchisorii (art 77 - legea 302/2004) .
De asemenea , mandatul european de arestare se emite si de organele judiciare ale statelor membre UE ptr infractiunile savarsite pe teritoriul acestora , in vederea arestarii şi predarii catre un acel stat membru a persoane solicitate pe numele careia s-a emis respectivul mandat european de arestare in vederea efectuarii urmaririi penale , a judecatii sau in scopul executarii unei pedepse privative de libertate .