avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Mandatul european de arestare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Mandatul european de arestare

Buna seara,

As dori sa stiu daca un mandat european de arestare este emis inainte sau dupa ca persoana sa fie cautata de interpol?
Exista un site sau vreo modalitate de a stii cand se emite acest mandat? Si as dori sa stiu daca el se emite fara sa fie localizata persoana in cauza sau doar cand este localizata?
Am citit pe internet ca o tara ar putea sa nu extradeze o persoana daca aceasta nu a fost prezenta la proces si face o cerere in acest sens. Cat este de reala aceasta informatie, sau care ar fi cazurile in care un cetatean roman nu ar fi extradat de o tara straina?
Cautand pe internet informatii, am citit multe cazuri in care mandatul de arestare european se emite la ani distanta de sentinta finala, care este motivul?

Va multumesc pentru timpul acordat!
Cel mai recent răspuns: , utilizator 21:22, 18 Ianuarie 2022
Un stat membru nu execută un mandat european de arestare dacă:

o hotărâre definitivă a fost deja pronunţată de către un stat membru pentru aceeaşi infracţiune împotriva aceleiaşi persoane (principiul „ne bis in idem”);
infracţiunea face obiectul unei amnistii în statul membru de executare;
persoana în cauză nu poate să răspundă penal pentru faptele sale, în temeiul legislaţiei statului membru de executare, din cauza vârstei.

În cazul în care sunt îndeplinite alte condiţii (prescrierea faptei penale sau a pedepsei conform dispoziţiilor din statul membru de executare, o hotărâre definitivă pentru aceeaşi faptă pronunţată de o ţară terţă etc.), statul membru de executare poate refuza să pună în aplicare mandatul. De asemenea, acesta poate refuza să execute mandatul dacă persoana în cauză nu s-a prezentat la procesul în cadrul căruia a fost pronunţată sentinţa, cu excepţia cazului în care sunt prevăzute garanţii adecvate în această privinţă. Indiferent de situaţie, refuzul trebuie să fie motivat.
După emiterea mandatului de arestare preventivă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, sau a mandatului de executare a pedepsei privative de libertate de către instanţa de executare, instanţa de judecată, din oficiu sau la solicitarea procurorului, emite in anumite conditii un mandat european de arestare.
Daca prin activităţile specifice de cooperare s-a stabilit locul unde se află persoana căutată, autoritatea judiciară română emitentă poate transmite mandatul european de arestare direct autorităţii judiciare de executare. Daca locul unde se află persoana urmărită nu este cunoscut,transmiterea unui mandat european de arestare se poate efectua prin Sistemul Informatic Shengen (SIS), prin intermediul sistemului de telecomunicaţii securizat al Reţelei Judiciare Europene, prin Interpol, prin Ministerul Justiţiei, pe calea Centrului de cooperare Poliţienească Internaţională sau prin orice alt mijloc care lasă o urmă scrisă, în condiţii care permit ca autoritatea judiciară de executare să poate verifica autenticitatea.

Emiterea mandatului in vederea arestarii persoanei se face numai dupa ce este localizata si identificata.
Cautarile persoanei se fac anterior emiterii mandatului in vederea arestarii persoanei.
Prin ce
Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2022
, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia executarii pedepsei - mandat de arestare european val123 val123 BUNA ZIUA. O CUNOSTINTA A FOST CONDAMNATA LA 7 ANI DE INCHISOARE ,HOTARARE CE A RAMAS DEFINITIVA IN AUGUST 2000.DE ATUNCI SI PANA IN PREZENT A PLECAT DIN TARA ... (vezi toată discuția)
Mandat de arestare european amaama amaama Buna ziua , Este posibil sa nu fie inca eliberat un mandat de arestare european pe numele meu chiar daca am condamanare pe numele meu data in 2013 , la 4 ani ... (vezi toată discuția)
Mandatul european catalina1992 catalina1992 in cat timp persoanele fugite (care se sustrag de la pedeapsa de 4ani pt trafic de droguri de mare risc dupa sentita data de inalta curte de casatie si ... (vezi toată discuția)