avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Prescriptia executarii pedepsei - mandat de arestare ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Prescriptia executarii pedepsei - mandat de arestare european

BUNA ZIUA. O CUNOSTINTA A FOST CONDAMNATA LA 7 ANI DE INCHISOARE ,HOTARARE CE A RAMAS DEFINITIVA IN AUGUST 2000.DE ATUNCI SI PANA IN PREZENT A PLECAT DIN TARA IN STRAINATATE PROCESUL DEFASURANDU-SE IN LIPSA ACESTUIA.IN ANUL 2007 S-A EMIS UN MANDAT EUROPEAN DE ARESTARE CARE SI IN PREZENT EXISTA,VA ROG SA MA LAMURITI DACA A INTERVENIT PRESCRIEREA EXECUTARII PEDEPSEI SI CUM SE PROCEDEAZA PENTRU RETRAGEREA MANDATULUI EUROPEAN DE ARESTARE DACA A INTERVENIT PRESCRIEREA.VA MULTUMESC:(:(
Cel mai recent răspuns: , utilizator 21:30, 18 Ianuarie 2022
Nu a intervenit prescripţia executării pedepsei , în speţă termenul fiind de 12 ani, compus din cei 7 ani , pedeapsa aplicată la care se adaugă 5 ani. Mai mult , emiterea mandatului european de arestare a întrerupt cursul prescrpţiei , făcând să curgă un nou ternen.
Sa fiti atent si la aceste precizari in cazul in care impricinatul se intalneste cu autoritatile statului executant , statul membru de executare poate refuza sa puna in aplicare respectivul mandat, daca persoana in cauza ( impricinatul ) nu a fost prezent la procesul in care s-a emis sentinta definitiva pentru care s-a emis mandatul, cu exceptia cazului in care se prezinta garantii solide. Este dreptul persoanei sa solicite refuzul punerii in executare a mandatului, este obligatoriu ca persoana sa fie asistata de avocat in statul membru executant si daca se refuza executarea se motiveaza desigur.
Este posibil sa se respinga cererea statului roman.

Poate insa sa fie si extradat deoarece statul roman va da in scris garantiile ca va beneficia de o rejudecare.
In concret depinde insa de mai multe lucruri...
conform deciziei 2 a Inaltei Curti din martie 2012 ,am citit ca mandatul european nu intrerupe cursul prescriptiei daca persoana nu a fost localizata si nu se stie in ce stat este.Ce parere aveti?
Varianta din RIL, Decizia nr 2 / 2012 a ICCJ vizeaza emiterea mandatului european fara a se cere extradarea.
Primul pas este emiterea mandatului european.
Cu ajutorul Interpolului se localizeaza persoana si apoi se cere extradarea.
Eu ma refeream la extradare care succede emiterea mandatului european de arestare.

Daca persoana nu este localizata nu se poate cere extradarea.
Chiar si daca persoana este localizata se poate respinge cererea de extradare a statului roman.
Insa, se va intrerupe termenul de prescriptie a executarii pedepsei inchisorii.

Alte discuții în legătură

Mandatul de urmarire internationala si mandatul european de arestare uttzza uttzza Emiterea mandatului de urmarire internationala nu este una si acelasi lucru cu cerere de extradare. Cererea de extradare este ulterioara emiterii mandatului ... (vezi toată discuția)
Prescriptia pedepsei rodyk_rody rodyk_rody Buna ziua, in Ianuarie 2011 am fost condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare, find plecat la munca in uk am decis sa nu ma predau si sa-mi continui viata in ... (vezi toată discuția)
Mandatul european de arestare Maria_1980 Maria_1980 Buna seara, As dori sa stiu daca un mandat european de arestare este emis inainte sau dupa ca persoana sa fie cautata de interpol? Exista un site sau vreo ... (vezi toată discuția)