avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... mandatul european
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

mandatul european

in cat timp persoanele fugite (care se sustrag de la pedeapsa de 4ani pt trafic de droguri de mare risc dupa sentita data de inalta curte de casatie si justitie bucuresti)se da in mandat european ?sau international nu stiu sigur ? Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 03:13, 1 Mai 2011
DUpa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare se emite mandatul de arestare al persoanei condamnate la o pedeapsa privativa de libertate.
Modul in care se emite mandatul pentru persoanele care sustrag urmaririi penale in afara tarii este prevazut de disp.Legii nr.302/2004.
Legea speciala, in speta Legea 302/2004 din 28 iunie 2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, cu modificarile si completarile ulterioare, a reglementat cazul in care un mandat de arestare preventiva sau de executare a pedepsei nu poate fi dus la indeplinire, intrucat inculpatul ori condamnatul nu se mai afla pe teritoriul Romaniei, instanta care a emis mandatul de arestare preventiva sau instanta de executare, dupa caz, la propunerea procurorului sesizat in acest scop de catre organele de politie, urmand a emite un mandat de urmarire internationala in vederea extradarii, care se transmite Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, in vederea difuzarii prin canalele specifice.
dar nu este un termen fix?? adika de exemplu :dupa 3 sau 6 luni il va cauta international ce este chestiune de cat dureaza formalitatile ?
si as mai avea o intrebare Cei care sunt condamnati pt trafic de droguti sunt ajutati intr-un fel de noul cod penal?Daca este condamnat la 4 ani de inchisoare si a fost prins cu o cantitate mica de droguri(2grame prin flagrant) il ajuta intr-un fel?
Noul cod penal nu a intrat in vigoare.
Pentru a emite mandatul european de arestare, sau dimpotriva pentru a refuza emiterea unui astfel de mandat alin. 3 al art. 81 din Legea 302/2004 se instituie obligatia pentru judecatorul competent de a verifica indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1) din art. 81 si de a proceda, dupa caz, dupa cum urmeaza:
1) emite mandatul european de arestare si supravegheaza luarea masurilor pentru transmiterea acestuia, potrivit dispozitiilor art. 82 si 83; in cazul in care persoana este localizata pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, dispune traducerea mandatului european de arestare,in termen de 24 de ore potrivit alin. (6);
2.) constata, prin incheiere motivata, ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1) pentru a emite un mandat european de arestare. Incheierea poate fi atacata cu recurs de procuror, in termen de 3 zile de la comunicare. Recursul se judeca de instanta superioara, in termen de 3 zile de la inregistrarea cauzei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mandat de arestare tariq tariq se emite un mandat de arestare european cand un om are de executat o pedeapsa de un an si 10 luni ? fapta de art.215 va multumesc (vezi toată discuția)
Extradare sorintudor sorintudor Daca un cetatean roman este retinut pentru o infractiune pe teritoriul altei tari decat cea in care a savarsit infractiunea,ce se intampla cu acesta? Este ... (vezi toată discuția)
Mandat european de arestare gabitzu1ro gabitzu1ro Intrebarea este: sa dat ordonanta de arest preventiv 24 ore dupa expirarea celor 24 ore sa dat in Setinta penala retinere in arest 5 zile.,pana la comunicarea ... (vezi toată discuția)