avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Mandat de arestare european
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Mandat de arestare european

Buna ziua ,
Este posibil sa nu fie inca eliberat un mandat de arestare european pe numele meu chiar daca am condamanare pe numele meu data in 2013 , la 4 ani cu executare , cod penal vechi 215( inselaciune ).
Am nascut in tara in care sint , doresc sa refuz extradarea cind se va intimpla.Stiti vreun caz in care s-a cistigat un astfel de proces ?de refuz al extradarii...

Multumesc
Nu va intreaba nimeni pe dvs. daca doriti sau nu sa fiti extradata. Autoritatile competente din tara gazda vor lua decizia extradarii dvs., pentru ducerea la indeplinire a solicitarii primite din partea statului Roman. Este posibil ca sa fie emis mandatul deja, dar inca nu ati fost locatizata de catre autoritati.
Buna ziua ,

Imi cer scuze ca va contrazic.Ba da , ai dreptul de refuz al extradarii si va fi un proces in baza refuzului ca apoi tara in care sint sint sa decida ce se intimpla mai departe.
Există posibilitate opoziției persoanei solicitate la extrădare, însă aceasta trebuie motivată temeinic. Dacă nu există motive întemeiate și probe în acest sens, persoana va fi extrădată:

Legea 302/2004

ARTICOLUL 103 - Procedura de executare a mandatului european de arestare
(1) Judecatorul verifica mai intai identitatea persoanei solicitate si se asigura ca acesteia i s-a comunicat o copie a mandatului european de arestare sau, in cazul prevazut la art. 101, ca a fost informata despre motivul retinerii.
(2) Daca persoana a fost retinuta potrivit art. 101, judecatorul poate dispune, prin incheiere motivata, pe baza semnalarii transmise prin Organizatia Internationala a Politiei Criminale (Interpol), arestarea persoanei solicitate sau obligarea de a nu parasi localitatea pe o durata de 5 zile. In acest caz, instanta amana cauza si fixeaza un termen de 5 zile pentru prezentarea de catre procuror a mandatului european de arestare, insotit de traducerea in limba romana.
(3) Dupa primirea mandatului european de arestare, judecatorul aduce la cunostinta persoanei solicitate drepturile prevazute la art. 104, efectele regulii specialitatii, precum si posibilitatea de a consimti la predarea catre autoritatea judiciara emitenta, punandu-i in vedere consecintele juridice ale consimtamantului la predare, indeosebi caracterul irevocabil al acestuia.
(4) In cazul in care mandatul european de arestare a fost emis impotriva unui cetatean roman, in vederea executarii unei pedepse ori a unei masuri de siguranta privative de libertate, judecatorul intreaba persoana solicitata daca aceasta este de acord sa execute pedeapsa sau masura de siguranta in statul membru emitent.
(5) In cazul in care persoana solicitata declara ca este de acord cu predarea sa, despre consimtamantul acesteia se intocmeste un proces-verbal care se semneaza de catre judecator, grefier, aparator si persoana solicitata. In acelasi proces-verbal se va mentiona daca persoana solicitata a renuntat sau nu la drepturile conferite de regula specialitatii.
(6) In cazul prevazut la alin. (5), daca nu este incident vreunul dintre motivele de refuz al executarii prevazute la art. 98, judecatorul se poate pronunta prin sentinta, potrivit art. 107, deopotriva asupra arestarii si predarii persoanei solicitate.
(7) Daca persoana solicitata nu consimte la predarea sa catre autoritatea judiciara emitenta, procedura de executare a mandatului european de arestare continua cu audierea persoanei solicitate, care se limiteaza la consemnarea pozitiei acesteia fata de existenta unuia dintre motivele obligatorii sau optionale de neexecutare, precum si la eventuale obiectii in ceea ce priveste identitatea.
(8) In cazurile prevazute la alin. (5) si (7), atunci cand judecatorul apreciaza necesar sa acorde un termen pentru luarea unei hotarari cu privire la predare, arestarea persoanei solicitate in cursul procedurii de executare a mandatului european de arestare se dispune prin incheiere motivata.
(9) Instanta verifica periodic, dar nu mai tarziu de 30 de zile, daca se impune mentinerea arestarii in vederea predarii. In acest sens, instanta se pronunta prin incheiere motivata, tinand seama de termenele prevazute la art. 110.
(10) In toate cazurile, masura arestarii in vederea predarii poate fi luata numai dupa ascultarea persoanei solicitate in prezenta aparatorului. Durata initiala a arestarii nu poate depasi 30 de zile, iar durata totala, pana la predarea efectiva catre statul membru emitent, nu poate depasi in niciun caz 180 de zile.
(11) In cazul in care persoana solicitata este pusa in libertate, instanta dispune fata de aceasta masura obligarii de a nu parasi localitatea, dispozitiile art. 145 din Codul de procedura penala aplicandu-se in mod corespunzator. In acest caz, in situatia in care, ulterior, instanta dispune executarea mandatului european de arestare, prin hotararea de predare se dispune si arestarea persoanei solicitate in vederea predarii catre autoritatea judiciara emitenta.
(12) Daca judecatorul apreciaza ca in cauza se impune solicitarea de informatii sau garantii suplimentare autoritatii judiciare emitente, amana cauza stabilind un termen pentru primirea datelor solicitate. Termenul fixat nu poate fi mai mare de 10 zile.
(13) Dupa intocmirea sentintei prevazute la art. 107 sau a incheierii prevazute la alin.
(2) ori (9), dupa caz, judecatorul emite de indata un mandat de arestare. Dispozitiile Codului de procedura penala cu privire la continutul si executarea mandatului de arestare se aplica in mod corespunzator. (14) Sedinta de judecata este publica, afara de cazul in care, la cererea procurorului, a persoanei solicitate sau din oficiu, judecatorul apreciaza ca se impune judecarea cauzei in sedinta secreta. Participarea procurorului este obligatorie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mandatul european de arestare Maria_1980 Maria_1980 Buna seara, As dori sa stiu daca un mandat european de arestare este emis inainte sau dupa ca persoana sa fie cautata de interpol? Exista un site sau vreo ... (vezi toată discuția)
Mandat european de arestare LaLeLi23 LaLeLi23 buna ziua! in momentul in care se emite un mandat de captura de politia italiana, pot fi extradat din uk? (vezi toată discuția)
Rezolvare speta sweet_angell sweet_angell Buna ziua. Am de comentat o speta, ma poate ajuta cineva? Va rog tare mult! Executarea mandatului european de arestare. Amanarea predarii persoanei ... (vezi toată discuția)