Angajatorii europeni care folosesc imigranti ilegali ar putea fi pedepsiti penal. Comisia Europeana a prezentat un proiect potrivit caruia angajatorii care beneficiaza de pe urma muncii la negru ar putea fi condamnati la inchisoare.
Potrivit propunerilor Comisiei, firmele care angajeaza imigranti ilegali risca sa fie inchise temporar sau sa nu mai aiba acces la contracte publice sau subventii.
Propunerile Comisiei Europene au fost prezentate de comisarul pentru justitiei Franco Frattini care a declarat ca existenta angajatorilor dispusi sa foloseasca munca la negru este principala cauza a numarului mare de imigranti ilegali.
Franco Frattini a afirmat ca a venit vremea ca exploatarea imigrantilor ilegali sa fi oprita.
"Vedem foarte des conditii de munca apropiate de sclavie. Lucratorii sunt exploatati, nu sunt platiti in mod corespunzator, nu isi pot exercita drepturile, nu au acces la educatie. Traiesc pe teritoriul Uniunii Europene in conditii mizere. Nu putem sa mai toleram aceasta situatie", a spus Comisarul European pentru Justitie.
El a precizat ca potrivit noilor reglementari pe care le propune Comisia Europeana, cel putin una din 10 companii europene ar trebui sa se astepte la controale, fata de 3% cat sunt monitorizate in prezent.
Franco Frattini a adaugat ca pedepsele concrete pentru folosirea muncii la negru vor fi decise de fiecare stat membru in parte.
"Sugerez sa fim flexibili in aceasta chestiune. Fiecare stat membru va indica nivelul pedepsei, dar va exista o baza penala comuna pentru cei care exploateaza lucratori", a explicat Franco Frattini.
Uniunea Europeana estimeaza ca in fiecare an in statele membre ajung pana la jumatate de milion de imigranti ilegali.
Un numar aproape la fel de mare ca cel al persoanelor care se muta in Uniunea Europeana pe cai legale.
Pentru firmele care sunt dispuse sa incalce legea, imigrantii ilegali sunt o varianta rentabila: e vorba de persoane care accepta sa munceasca un numar mare de ore, in conditii periculoase si pentru foarte putini bani.
Pana in prezent, autoritatile europene s-au concentrat cu prioritate asupra prinderii si pedepsirii imigrantilor ilegali.
Acum insa, Comisia Europeana cere statelor membre sa vizeze mai degraba companiile care folosesc astfel de lucratori.
Comisia Europeana propune amenzi mai mari si pentru persoanele fizice care folosesc imigranti ilegali in activitati casnice - cum ar fi curatenia sau ingrijirea batranilor.
Comentarii articol (0)