ACCES GRATUIT
Noul Regulament european privind controlul intrarii si iesirii sumelor de bani din Comunitatea Europeana
Uniunea Europeana a introdus noi reguli pentru a preveni spalarea banilor si finantarea actelor teroriste: obligatia de a declara la frontiere miscarea capitalului. Aceste reguli completeaza directiva europeana asupra spalarii banilor, care reglementeaza urmarirea tranzactiilor efectuate prin intermediul institutiilor financiare si de credit.
Articolul continuă mai jos
Noul Regulament CE 1889/2005 a fost introdus ca urmare a raportului Comisiei Europene privind miscarea capitalurilor la intrarea si iesirea din Uniunea Europeana. Conform acestui raport, in urma controlului vamal al fluxurilor monetare mai mari de 10.000 de euro, intr-un interval de 6 luni au trecut granita Uniunii Europene 1,6 miliarde euro, din care 1,35 miliarde in moneda. Desi este greu de evaluat spalarea banilor prin intermediul fluxurilor monetare, cantitatea de bani transportata in acest interval reprezinta un risc pentru interesele comunitare si nationale.
In prezent statele membre au reguli nationale diferite referitoare la controlul vamal al miscarii capitalurilor, ceea ce determina o eficacitate redusa a controalelor la nivelul Uniunii si existenta unor lacune care pot fi exploatate.
Noul regulament permite armonizarea legislatiei la nivel comunitar, dar lasa fiecarui stat membru posibilitatea sa adopte masuri nationale suplimentare.
Astfel, incepand cu 15 iunie 2007, orice persoana care intra sau iese din Uniunea Europeana si are asupra sa o suma mai mare sau egala cu
10.000 de euro cash sau echivalentul acestei sume in devize sau titluri usor convertibile (obligatiuni, actiuni, cecuri de calatorie, etc.) este obligata sa faca o
declaratie vamala. Pragul de 10.000 de euro este considerat suficient de ridicat pentru a evita indeplinirea unor formalitati administrative disproportionate pentru marea majoritate a persoanelor si a agentilor economici. De asemea, se va armoniza procedura de control si persoanele care trec granita nu vor mai fi supuse la controale diferite in functie de locul prin care intra sau ies din comunitate, dar, in acelasi timp, se va ingreuna intrarea si iesirea de pe teritoriul UE a capitalurilor destinate finantarii unor activitati ilegale.
Noile reguli permit autoritatilor vamale sa controleze persoanele si bagajele si sa retina capitalurile nedeclarate. Nedeclararea sumelor egale sau mai mari de 10.000 de euro constituie infractiune si se pedepseste conform legilor adoptate de fiecare stat membru. Pedepsele trebuie sa fie proportionate cu infractiunea si sa nu aiba efect disuasiv.
Informatiile obtinute din declaratiile vamale si din controalele efectuate sunt puse la dispozitia autoritatilor competente in materie de spalarea banilor si finantarea terorismului.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)