Numai la frontiera externa a Uniunii Europene vor fi date aceste declaratii. Aceste declaratii vor fi date in scris, verbal sau electronic in functie de statul aflat la granita externa a UE.
In Romania declararea sumei se va face in scris iar modelul formularului de declaratie si instructiunile de utilizare si completare a acestuia urmeaza sa fie stabilite de Autoritatea Nationala a Vamilor.
Persoanele care nu vor declara in scris ca detin aceasta suma in numerar vor primi o amenda cuprinsa intre 3 000 si 8 000 de lei si li se va confisca numerarul nedeclarat in scris care depaseste limita stabilita de regulament.
Guvernul a completat astfel Regulamentul de aplicare a Codului Vamal al Romaniei pentru a transpune in legislatia romana Regulamentul UE nr. 1889/2005. Acest regulament se refera la controalele numerarului la intrarea sau la iesirea din Comunitate, deci la frontiera externa a UE.
Potrivit acestui regulament, orice persoana fizica ce intra sau iese din Comunitate si transporta numerar in valoare egala sau mai mare de 10.000 de euro este obligata sa declara aceasta suma autoritatilor competente din statul membru prin care intra sau iese din Comunitate. Informatiile din declaratie sunt furnizate in scris, verbal sau electronic, in functie de decizia statului membru prin care intra sau iese din Comunitate.
Incepand cu 15 iunie 2007, in toate statele membre ale Uniunii Europene se aplica Regulamentul (CE) nr. 1889/2005 al Parlamentului European al al Consiliului privind controalele numerarului la intrarea sau la iesirea din Comunitate.
Intrucat in prezent nu se mai efectueaza control vamal la frontiera comuna cu alte state membre, actul normativ precizeaza ca obligatia de control este pentru frontiera de stat a Romaniei care reprezinta si frontiera externa a UE, deoarece numai la frontierele comune cu state terte se va mai efectua control vamal.
Comentarii articol (2)