"Conceptul constitutional este abandonat", se spune intr-un document elaborat de Germania, tara care detine presedintia in exercitiu a UE.
Documentul face mai multe concesii statelor membre care se opun unor parti cheie ale constitutiei abandonate. Dar state ca Polonia si Marea Britanie ameninta in continuare cu utilizarea veto-ului, daca nu isi impun punctul de vedere cu privire la noul tratat.
Premierul Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, a spus ca veto-ul ramane foarte probabil, iar ministrul britanic de externe, Margaret Beckett, a spus ca lipsa unui acord e mai buna decat un acord prost.
Margaret Beckett a declarat in parlamentul de la Londra ca Marea Britanie doreste o Europa "a natiunilor suverane, nu un superstat".
Reuniunea la varf este menita sa emita un mandat pentru o conferinta interguvernamentala. Conferinta vizeaza ajungerea la un acord asupra unui tratat care sa inlocuiasca constitutia esuata.
In caz de esec, Uniunea Europeana poate fi aruncata intr-o criza similara celei de acum doi ani, cand electoratele din Franta si Olanda au respins, prin referendum, textul constitutiei.
Pozitia Romaniei
Premierul Calin Popescu Tariceanu le-a prezentat, miercuri, liderilor partidelor parlamentare, cu exceptia PD, care a refuzat invitatia, pozitia pe care guvernul roman o va avea la reuniunea de joi si vineri de la Bruxelles, pe tema viitorului tratat al Uniunii.
"Romania doreste sa contribuie la gasirea unei solutii de iesire din actuala situatie, tinand cont de faptul ca noi suntem unul dintre cele 18 state care au ratificat Tratatul", a declarat Calin Popescu-Tariceanu.
"Romania doreste sa se pastreze cat se poate de mult din substanta Tratatului Constitutional astfel incat UE sa poata deveni un actor puternic la nivel global", a adaugat seful Executivului.
Liderii partidelor s-au declarat, in principiu, de acord ca Tratatul Constitutional, ratificat automat de Romania in momentul aderarii la Uniunea Europeana, sa fie baza de plecare pentru noul document.
Romania va fi reprezentata la lucrari de presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si de ministrul de externe Adrian Cioroianu.
Nota AvocatNet: Numai legislatia europeana din editia printata a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene poate fi considerata autentica
Comentarii articol (0)