Documentul e menit sa inlocuiasca Tratatul Constitutional, respins prin referendum in Franta si Olanda.
Cu putin timp inaintea intalnirii de joi a liderilor europeni, Polonia cere un nou sistem de vot, iar Marea Britanie refuza sa acorde Uniunii puteri sporite in domeniul sistemului judiciar sau in privinta politicii externe.
Ambele pozitii ar putea duce la blocarea discutiilor.
Noul tratat
Constitutia Europeana, asa cum a fost ea respinsa in Franta si Olanda, dar si ratificata in peste jumatate din statele membre, nu mai exista.
Potrivit diplomatilor, Constitutia a fost inlocuita de un tratat care nu se mai numeste constitutie si in care nu mai sunt mentionate steagul sau imnul Uniunii Europene.
Va exista un sef al politicii externe dar nu se va numi ministru de externe al Uniunii.
Chiar si cu aceste concesii, negocierile cu privire la noul document se anunta dure, asa cum, a fost de altfel si avertismentul lansat de Presedintele Comisiei Europene.
"Va rog, nu lasati impresia ca blocati discutiile. Nu e inteligent si nici folositor sa faceti asta. E bine sa va sustineti punctul de vedere, dar nu stabiliti limite ale negocierilor, nu lansati discutii despre veto sau alte cuvinte de genul acesta care nu se potrivesc unei Uniunii Europene ce doreste rezultate", a spus Jose Manuel Barroso.
El a adaugat ca daca nu se va ajunge la o intelegere, neincrederea dintre guverne va duce la slabirea solidaritatii din cadrul Uniunii Europene.
De asemenea, in ceea ce pare a fi un mesaj clar catre Polonia, Jose Manuel Barroso a spus ca noii membri ai Uniunii Europene trebuie sa contribuie la unitatea acesteia.
"E in interesul noilor state membre sa demonstreze ca apartenenta lor la Uniunea Europena nu ingreuneaza lucrurile, ci dimpotriva, le face mai usoare", a subliniat Jose Manuel Barroso.
Comentarii articol (0)