În ºedinþa de guvern de astãzi, 19 august, Guvernul a aprobat proiectul de Hotãrâre privind derularea subprogramului „Investiþii în turism”, iniþiat de Ministerul Integrãrii Europene în cadrul programelor de dezvoltare regionalã.
Subprogramul va fi finanþat de cãtre bugetul de stat al anilor 2004 ºi 2005, prin intermediul bugetului Ministerului Integrãrii Europene ºi urmãreºte susþinerea financiarã a investiþiilor întreprinderilor mici ºi mijlocii care îºi desfãºoarã activitatea în staþiuni turistice de interes naþional ºi local.
Suma minimã a finanþãrii nerambursabile pentru aplicanti este de 1 miliard de lei, iar suma maximã de 4 miliarde de lei, procentul de co-finanþare fiind de 50% din costurile totale eligibile ale unui proiect.
Fondurile alocate de la bugetul de stat pe anii 2004 ºi 2005, în valoare totalã de 400 miliarde lei, pot fi folosite în principal pentru achiziþionarea de bunuri (cu excepþia mijloacelor de transport), precum ºi pentru modernizarea/reabilitarea infrastructurii turistice, balneare, de tratament ºi de agrement necesarã dezvoltãrii serviciilor turistice ºi/sau serviciilor complementare.
“În ultimii ani, la nivelul Uniunii Europene, dezvoltarea regionalã a dobândit un rol din ce în ce mai important, cheltuielile aferente acestui capitol ajungând pe locul 2 în bugetul comunitar. În România, politica de dezvoltare regionalã urmãreºte diminuarea dezechilibrelor regionale existente, stimularea dezvoltãrii echilibrate, revitalizarea zonelor defavorizate, stimularea cooperãrii interregionale interne ºi internaþionale. Ministerul Integrãrii Europene elaboreazã programe multianuale de sprijin financiar al dezvoltãrii economice ºi sociale ale regiunilor, o mãsurã foarte importantã fiind cea referitoare la infrastructura turisticã. În acest context, subprogramul “Investiþii în turism” va contribui, prin finanþarea consistentã oferitã, la creºterea valorificãrii potenþialului turistic. Deºi dispune de cea mai mare capacitate de primire turisticã dintre þãrile Europei Central-Estice, România se plaseazã mult în urmã ca numãr de turiºti.
Staþiunile balneare româneºti se bucurã de un renume internaþional în tratarea unei largi game de boli ºi afecþiuni, însã în prezent, din cauza lipsei de investiþii din ultimii 15 ani, multe dintre amenajãrile de tratament se aflã într-o stare precarã de funcþionare. Efectul investiþiilor derulate prin subprogramul “Investiþii în turism” va fi modernizarea infrastructurii, creºterea calitãþii serviciilor ºi diversificarea acestora, creºterea atractivitãþii staþiunilor turistice ºi a numãrului de turiºti.. Un alt câºtig va fi creºterea capacitãþii IMM-urilor de a realiza proiecte viabile, consolidarea culturii antreprenoriale ºi pregãtirea agenþilor economici pentru intrarea pe Piaþa europeanã.” - a declarat Alexandru Fãrcaº, ministrul Integrãrii Europene, la finalul ºedinþei de guvern.
Subprogramul urmãreºte îmbunãtãþirea infrastructurii ºi a calitãþii serviciilor în turism, creºterea contribuþiei IMM-urilor la crearea de noi locuri de muncã, creºterea investiþiilor în domeniul privat, transformarea staþiunilor turistice în poli de dezvoltare economicã a regiunilor.
De aceste fonduri pot beneficia 75 de staþiuni turistice de interes naþional ºi local din întreaga þarã. Implementarea ºi promovarea subprogramului va fi asiguratã de Ministerul Integrãrii Europene, împreunã cu Agenþiile de Dezvoltare Regionalã. Procedura de implementare se stabileºte prin ordin al ministrului Integrãrii Europene care se publicã în Monitorul Oficial, Partea I, în termen de 15 zile de la data intrãrii în vigoare a Hotãrârii de Guvern. Subprogramul se va încheia la 31 decembrie 2005.
Comentarii articol (0)