Turiºtii români au cheltuit peste 30 milioane de euro atât în þarã, cât ºi în strãinãtate, pentru diferitele pachete de servicii turistice, cele mai solicitate staþiuni în turismul intern fiind cele de pe Valea Prahovei, cu un grad de ocupare apropiat de 100 la sutã, potrivit datelor remise Rompres de Federaþia Patronatelor din Turismul Românesc /FPTR/.
Turiºtii români au cheltuit peste 30 milioane de euro atât în þarã, cât ºi în strãinãtate, pentru diferitele pachete de servicii turistice, cele mai solicitate staþiuni în turismul intern fiind cele de pe Valea Prahovei, cu un grad de ocupare apropiat de 100 la sutã, potrivit datelor remise Rompres de Federaþia Patronatelor din Turismul Românesc /FPTR/.
Circa 100.000 de persoane ºi-au petrecut Revelionul în staþiunile ºi hotelurile din România, în timp ce peste 13.500 de turiºti români au preferat sã treacã în noul an în strãinãtate, reprezentând circa 12 la sutã din numãrul total de turiºti. Creºterea este de 13 la sutã în locaþiile din România, iar pe turismul extern cu 35 la sutã mai mulþi români au preferat sã plece în strãinãtate.
Cei 98.000 de turiºti care au rãmas în România au cheltuit circa 24 milioane de euro, în timp ce turiºtii români care au plecat în strãinãtate au cheltuit peste ºase milioane de euro.
Pe intern, cele mai scumpe Revelioane au fost cele petrecute la munte, cu un preþ mediu între 575 lei ºi 3.027,5 lei, în timp ce pe turismul rural ºi pe traseele turistice tariful mediu a oscilat între 515 lei noi - 1.150 lei noi. Mai puþin au cheltuit cei care ºi-au petrecut Revelionul în turismul balnear, între 120 lei noi - 468 lei noi. Pe Litoral, Revelionul a costat între 420 de lei noi - 1.400 lei noi, în tip ce la Bucureºti preþul pentru un Revelion a costat 780 lei noi, mai ieftine fiind reºedinþele de judeþ - 618 lei noi. Staþiunile montane din România au atras cei mai mulþi turiºti. Astfel, Sinaia, Buºteni, Predeal, Poiana Braºov au fost ocupate în proporþie de 97 la sutã, dar nici celelalte staþiuni din þarã nu au dus lipsã de turiºti, cu un grad de ocupare de 85 la sutã.
Turiºtii români au preferat sã-ºi petreacã Revelionul în hotelurile ºi restaurantele din marile oraºe ale României, creºterea fiind de 20 la sutã faþã de Revelionul 2004/2005, respectiv 30.000 de turiºti.
ªi agroturismul a fost solicitat de aproximativ 10.000 de turiºti înregistraþi oficial, alþi 10.000 preferând agroturismul "la negru" - pensiunile care nu fac parte din asociaþiile de turism de specialitate din România.
Circa 25.000 de turiºti au petrecut Revelionul în alte staþiuni. Au lipsit însã ofertele pentru petrecerea Revelionului în Delta Dunãrii - altãdatã o destinaþie cãutatã pentru petrecerea sãrbãtorilor de iarnã - din cauza apariþiei virusului gripei aviare.
Creºterea numãrului de turiºti este explicatã ºi de numãrul mai mare de turiºti români care lucreazã în strãinãtate ºi au revenit în þarã pe perioada sãrbãtorilor, dar ºi de creºterea capacitãþii de cazare.
Astfel, au apãrut câte 100 de noi hoteluri, vile sau pensiuni rurale sau urbane. Hotelurile puteau caza circa 164.102 de turiºti în timp ce la vile se puteau caza 15.000 de turiºti, iar pensiunile rurale ºi urbane au atins o capacitate de 20.000 de turiºti.
În strãinãtate, cele mai cãutate destinaþii au fost Grecia (2.000 de turiºti români), Turcia (1.000 de turiºti), Egipt (1.200 de turiºti), Austria (1.000 de turiºti), Franþa (1.000 de turiºti), Malta (600 de turiºti).
Preþurile medii au fost de 700 de euro în Egipt, 550 de euro în Turcia, 450 de euro (Malta), 200 de euro în Grecia.
Faþã de anul trecut a fost înregistratã o creºtere a numãrului de turiºti din perioada sãrbãtorilor de iarnã, fãrã a pune la socotealã ºi turiºtii individuali care nu au apelat la agenþiile de turism sau au plecat la rude.
Dupã sãrbãtori, preþurile vor scãdea cu mai mult de 50 la sutã, ajungând la preþuri mai mici faþã de ultimul trimestru al anului trecut, astfel încât sezonul de iarnã s-ar putea prelungi, chiar în absenþa zãpezii, pânã în luna martie.
Comentarii articol (0)