avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale As dori sa imi deschid o agentie turism
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

As dori sa imi deschid o agentie turism

As dori sa imi deschid o agentie de turism dar care sa nu aiba un birou pentru lucrul cu publicul prefer sa lucrez pe internet.Este posibil si care sunt condiitiile pentru a imi putea deschide o agentie de turism de acest gen avind sediul in apartamentul meu. Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 19 Noiembrie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: miliavocat , utilizator 12:21, 19 Noiembrie 2018
cred ca ai deja un sediu declarat - apartamentul personal, activitatea o poti desfasura unde vrei .
Cum deschid o agentie de turism ?..

1.Firma - in primul rand trebuie sa aveti o fima ,care chiar daca are alt obiect de activitate,sa se adauge in statut: agentie de turism.
Atentie!.. nu are nici o legatura denumirea firmei cu denumirea agentiei de turism. Firma dvs. se poate denumi intr-un fel, iar agentia in cu totul alt nume pe care il alegeti dvs. Aveti insa grija ca acest nume sa nu existe deja. Cum aflati acest lucru?..intrati pe pagina cu agentii de turism si verificati daca exista numele ales de dvs.

Acte 2008:

1. Dosar
2. Cerere de eliberare a licentei de turism (anexa 3).
3. Licenta in orignal - numai la reinoirea / schimbarea licentei.
3. Copie de pe certificatul de inmatriculare in Registrul Comertului [CUI].
4. Copie dupa cartificatul constator, declarare punct de lucru - numai daca sediul agentiei nu corespunde cu sediul social.
5. Polita de asigurare de 50.000 USD, care costa circa 100 USD/ an, difera de la o societate la alta.
6. Copie de pe contractul de munca al persoanei care detine brevetul de turism, inregistrat la Directia de munca si protectie sociala - Camera de munca.
7. Copie de pe brevetul de turism al persoanei care conduce agentia.
9. Copie de pe actul de detinere a spatiului pentru agentia de turism (proprietar sau contract de inchiriere de spatiu).
10. Formularul biletului de turism pentru asigurarea serviciilor(voucher/model).

Cu dosarul trebuie sa mergeti la Ministerul Transporturilor Program : luni - vineri intre 09.00 si 16.00. Apoi asteptati comisia [formata de obicei din doi inspectori]. Se elibereaza licenta de turism.
NU SE PLATESTE NICI O TAXA.

MINISTERUL PENTRU INTREPRINDERI MICI SI MIJLOCII, COMERT, TURISM SI PROFESII LIBERALE
Adresa: Calea Victoriei nr.152, sector 1, Bucuresti sp
Tel:+ 40 21 - 202 54 62
e-mail: autorizare@mturism.ro si promovare@mturism.ro | www.mturism.ro
Nota : aveti nevoie de o persoana care sa detina un brevet de turism.
Capitolul 2: Sediu agentie turism
In timp ce asteptati comisia de la Ministerul Turismului, trebuie sa amenajati un sediu.
Sediul agentei poate fi un spatiu la parter sau etajul unu sau o casa.Daca doriti sa fie agentie TOUROPERATOARE (obligatoriu spatiu la parter sau etajul unu); etajul doi sau mai sus numai pentru agentii DETAILISTE(nu are voie sa creeze programe turistice,este revanzatoare..).Sediul poate fi proprietate personala sau inchiriat..
Atentie !..cel mai indicat este ca sediul agentiei sa fie intr-o zona centrala sau la intersectia unor drumuri importante si circulate.
Capitolul 3: Licenta agentie de turism
Comisia formata din cel putin 2 persoane vine in control si in functie de cat de bine a-ti amenajat acest sediu / indepliniti toate criteriile necesare primiti Licenta de turism.
Dupa primirea Licentei - obligatoriu trebuie sa afisati la loc vizibil :Brevetul de turism,Licenta,comisionul folosit( o jumatate coala A 4 pe care scrieti "Comisionul agentiei : 0-30 %"..de obicei acesta este comisionul) si pe o alta foaie A4 2 numere de telefon pentru reclamatii( vezi "Amenzi si sanctiuni")..
Capitolul 4: Amenzi si sanctiuni - agentii de turism

· Comercializarea serviciilor turistice fara detinerea licentei de turism
· Sau cu licenta de turism dar expirata ca timp..
· Schimbarea destinatiei spatiului care a fost licentiat
· Folosirea de ghizi turistici neatestati
· Neafisarea la loc vizibil a : brevetului de turism,licentei agentiei ,a comisionului folosit si a numerelor de telefon pentru · Prestarea de servicii inferioare fata de cele contractate de catre turisti.

Numere de telefon obligatoriu de afisat in agentia de turism
4. LEGISLATIE:
4.1. Ordinul MTCT nr. 1192/2005, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 681 din 29/07/2005 pentru modificarea si înlocuirea anexei nr. 5 la Normele metodologice privind criteriile si metodologia pentru eliberarea licentelor si brevetelor de turism, aprobate prin Ordinul ministrului turismului nr. 170/2001, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I - agentiile trebuie sa puna la dispozitia turistilor in spatiul comercial noile numere de telefon si fax ale Autoritatii Nationale de Turism si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. Placheta cu numerele de telefon trebuie sa arate asa cum este prezentata in continuare.
TELEFOANE la dispozitia turistilor
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU TURISM
021 - 410.12.95; 08008682 82
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
0800 08 09 99; 0800 08 09 99
Sursa: Buletinul informativ ANAT nr.8/2005(publicat in 19 august 2005).Data inscriere stire: 20 august 2005

Capitolul 5: Realizarea / crearea produselor turistice

· Targurile organizate de FPTR de doua ori pe an - numai pentru specialisti( targuri de contractari)
· Oferte culese direct la care se aduga un comision sau cedeaza agentia colaboratoare/ hotelul respectiv
· Oferte interne,oferte externe.Oferte interne : hoteluri Romania, oferta litoral,oferte montane,oferte la pensiuni rurale,oferte de vanatoare,tururi ,tabere pentru elevi si studenti etc.| Oferte externe,bilete de avion,asigurari medicale de calatorie ,asigurari de bunuri,asigurare masina RCA, carte verde,bilete de autocar cu diverse companii de transport, inchirieri de masini,inchiriere autocar sau microbuz,tur Bucuresti,tur de oras,circuite in tara, mese festive, conferinte, reuniuni si multe altele.

Capitolul 6: Publiciatea "sufletul comertului"

· Publicitate scumpa : spoturi tv,radio,reclame de dimensiuni mari in ziare,reviste de specialitate
· Publicitate medie : realizarea unui site ; fluturase facute la xerox, taiate si distribuite pe strada
· Publicitate ieftina : inscriere oferte in portaluri de turism, anunturi in ziar ex:"Romania Libera"/"Anuntul telefonic" etc ,inscrierea in diverse cataloage de specialitate(ex:"Ghidul turistic al Romaniei", "PagiTur"; "Tourconsult").
· Publitate gratuita : inscriere in divese site-uri si portaluri pe internet( de turism sau generale),oferte lipite chiar pe geamul agentiei de turism, panou stradal cu ofertele agentiei.
Inscrierea de oferte turistice se face contra cost, in functie portalul de turism pe care doriti sa va inscrieti.Atentie !..la traficul pe care il are acel portal de turism si mai ales la impact( daca are sau nu rezultate).

Asigurarea agentiei de turism

Asigurarea turistilor in cazul insolvabilitatii sau falimentului agentiei de turism - Va reamintim ca, in conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Turismului nr. 235/2001, publicat in M.O. nr. 433/02.08.2001, toate agentiile de turism sunt obligate sa incheie polite de asigurare cu societati de asigurare privind asigurarea rambursarii cheltuielilor de repatriere si/sau a sumelor achitate de turisti, in cazul insolvabilitatii sau a falimentului agentiei de turism.
Adica amenajez spatiul in apartamentul propriu pentru agentie de turism?
urmareste atent comentariul de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce conditii tb sa indeplineasca o agentie de turism pt a functiona? semtina semtina in afara de autorizarile registrului comertului o agentie de turism mai are nevoie de alte avizari? (vezi toată discuția)
Obtinere licenta de turism ContSters120429 ContSters120429 In vederea deschiderii unei agentii de turism online,persoana care detine brevet de turism si asigura conducerea operativa a agentiei este insarcinata.Cum ... (vezi toată discuția)
Depunere acte licenta de turism vasilescupetro vasilescupetro Buna ziua, am o intrebare pentru schimbarea licentei de turism in cazul schimbarii sediului si actionarilor am aflat ca trebuie sa avem cazierul judiciar al ... (vezi toată discuția)