ACCES GRATUIT
Basescu este nemultumit de noua lege a salarizarii diplomatilor
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a cerut reexaminarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 495/2004 privind salarizarea si alte drepturi banesti ale personalului din administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe si de la misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele culturale romanesti din strainatate.
Articolul continuă mai jos
Legea trimisa spre promulgare are ca obiect de reglementare acordarea unor cresteri salariale prin marirea coeficientilor de multiplicare la calculul salariului, acordat personalului din administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe si de la misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele consulare romanesti din strainatate.
In cererea de reexaminare se subliniaza faptul ca aceasta lege creeaza drepturi salariale diferite fata de restul functionarilor statului si accentueaza diferentele existente in sistemul de salarizare al personalului bugetar. "Tinand cont si de punctul de vedere negativ al Guvernului fata de aceasta initiativa legislativa, consider ca este nevoie de o lege privind sistemul unitar de salarizare al functionarilor din institutiile publice si nu de legi sectoriale pentru diferite categorii de functionari ai statului", afirma presedintele Basescu.
Totodata, mentioneaza seful statului, initiatorii acestei legi ar fi trebuit sa aiba in vedere atat art. 138 alin. 5 din Constitutia Romaniei, care prevede ca „nici o cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare", cat si art. 15 alin.1 din Legea finantelor publice nr. 500/2002, republicata ce stipuleaza ca:
„In cazurile in care se fac propuneri de elaborare a unor proiecte de acte normative a caror aplicare atrage micsorarea veniturilor sau majorarea cheltuielilor aprobate prin buget, trebuie sa se prevada si mijloacele necesare pentru acoperirea minusului de venituri sau cresterea cheltuielilor. In acest scop Guvernul, prin ordonatorii principali de credite in domeniul carora se initiaza proiecte de acte normative si Ministerul Finantelor Publice, va elabora fisa financiara, care se ataseaza la expunerea de motive sau la nota de fundamentare, dupa caz, ca document necesar pentru dezbaterea proiectului, si care va fi actualizata in concordanta cu eventualele modificari intervenite in proiectul de act normativ."
„Intr-o viitoare lege privind sistemul unitar de salarizare a functionarilor din institutiile statului, Parlamentul Romaniei ar trebui sa aiba in vedere stimularea personalului salarizat pe baza performantelor indeplinite, creand premise ce au in vedere responsabilitatile angajatilor romani in functie de raportul performanta – calitate –competitivitate", avertizeaza presedintele Traian Basescu.
Legea trimisa spre promulgare, arata seful statului in cererea de reexaminare, este excesiva si prin modificarile si completarile aduse, care se refera in principal la majorari salariale, prin sporirea coeficientilor de multiplicare pentru functiile diplomatice si consulare cu procente cuprinse intre 85 la suta si 186 la suta si prin majorarea coeficientilor de multiplicare pentru functiile specifice de executie cu procente cuprinse intre 186 la suta si 204 la suta.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)