Intrucat sunt inca agenti economici care nu au aprofundat legislatia privind taxa pe valoarea adaugata sub aspectul completarii si depunerii formularului 301 “Decont special de taxa pe valoarea adaugata” atat in sensul completarii acestuia, cat si a persoanelor care sunt obligate sa depuna acest decont, a inregistrarilor contabile legate de taxa pe valoarea adaugata datorata si inscrisa in decont, consideram ca este interesant sa abordam acest subiect.
In conformitate cu art. 1531 din Codul fiscal cu modificarile si completarile la zi, persoana impozabila care nu este inregistrata conform art. 153 (se inregistreaza conform art. 153 orice persoana impozabila care este stabilita in Romania si care realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica se implica operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa cu drept de deducere) si persoanele juridice neimpozabile care intentioneaza sa efectueze o achizitie intracomunitara in Romania au obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de taxa, inaintea efectuarii achizitiilor intracomunitare, in cazul in care valoarea achizitiilor intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare (10.000 euro) in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara.
Persoana impozabila care nu este inregistrata si nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 153 din Codul fiscal si persoana juridica neimpozabila pot solicita sa se inregistreze conform art. 1531, in cazul in care realizeaza achizitii intracomunitare.
Organele fiscale competente vor inregistra, in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, orice persoana care solicita inregistrarea conform celor prezentate.
In conformitate cu Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.224/2006 pentru aprobarea unor proceduri privind inregistrarea si gestiunea persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, persoana impozabila care nu este inregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 153 din Codul fiscal si persoana juridica neimpozabila care are obligatia sau opteaza sa se inregistreze pentru efectuarea achizitiilor intracomunitare potrivit art. 1531 din Codul fiscal depun la organul fiscal competent in a carui raza teritoriala isi au domiciliul fiscal formularul 091 “Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare”.
Persoana inregistrata in scopuri de taxa pe valoarea adaugata poate solicita anularea inregistrarii oricand, dupa expirarea anului calendristic urmator celui in care a fost inregistrat, daca valoarea achizitiilor intracomunitare nu a depasit plafonul de achizitie in anul in care face solicitarea sau in anul calendristic anterior si daca nu si-a exercitat optiunea tacit.
Daca dupa expirarea anului calendaristic urmator celui in care a fost inregistrata optiunea, sau a celor 2 ani calendaristici urmatori anului de optiune, persoana impozabila efectueaza o achizitie intracomunitara in baza codului de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata obtinut conform art. 1531 din Codul fiscal, se considera ca persoana a optat pentru inregistrare.
Organele fiscale vor anula inregistrarea unei persoane daca:
a) persoana respectiva este inregistrata in scopuri de taxa pe valoarea adaugata conform art. 153;
b) persoana respectiva are dreptul la anularea inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, si solicita anularea.
Persoanele inregistrate conform art. 1531, dar neinregistrate conform art. 153 trebuie sa depuna la organele fiscale un decont special de taxa.
Ordinul ministrului finantelor publice nr. 36/2007 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 301 “Decont special de taxa pe valoarea adaugata” contine prevederi despre contribuabilii care au obligatia sa depuna decontul special de taxa pe valoarea adaugata, despre depunerea decontului si completarea acestuia.
Contribuabilii care au obligatia sa depuna decontul special de taxa pe valoarea adaugata.
A. pentru “achizitii intracomunitare – altele decat mijloacele de transport si produsele accizabile” se completeaza numai de catre persoanele inregistrate conform art. 1531 din Codul fiscal, dar neinregistrate conform art. 153 din acelasi cod.
In aceasta categorie se cuprind:
= persoanele care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila (operatiuni scutite conform art. 141 din Codul fiscal sau supuse regimului special de scutire pentru intreprinderile mici prevazut la art. 152 din acelasi cod), care nu sunt inregistrate in scopuri de taxa si nici nu au obligatia de a se inregistra, conform art. 153 din Codul fiscal, dar care sunt inregistrate conform art. 1531 in acelasi cod;
= persoanele juridice neimpozabile, care sunt inregistrate in scopuri de taxa conform art. 1531 din Codul fiscal.
B. pentru “operatiuni prevazute la art. 150 alin. (1) lit. b) – d) si f) – g) din Codul fiscal se completeaza de catre:
= persoanele obligate la plata taxei conform art. 150 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, respectiv de catre persoanele impozabile neinregistrate conform art. 153 din acelasi cod, indiferent daca sunt sau nu inregistrate conform art. 1531 din Codul fiscal, care beneficiaza de serviciile prevazute la art. 133 alin. (2) lit. g) din cod (servicii pentru care locul prestarii este locul unde clientul caruia ii sunt prestate serviciile este stabilit sau are un sediu fix: inchirierea bunurilor mobile corporale, cu exceptia mijloacelor de transport, operatiuni de leasing avand ca obiect utilizarea bunurilor mobile corporale, cu exceptia mijloacelor de transport, serviciile de publicitate si marketing, serviciile consultantilor, inginerilor, juristilor si avocatilor, contabililor si expertilor contabili, prelucrarea de date si furnizarea de informatii, telecomunicatiile, serviciile de radiodifuziune si televiziune, serviciile furnizate pe cale electronica, prestarile de servicii de intermediere, daca aceste servicii sunt prestate de o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania, chiar daca este inregistrata in scopuri de taxa in Romania conform art. 153 din Codul fiscal;
= persoanele obligate la plata taxei conform art. 150 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, respectiv de catre persoanele impozabile neinregistrate conform art. 153 din acelasi cod, si persoanele juridice neimpozabile, inregistrate conform art. 1531 din Codul fiscal, care beneficiaza de serviciile prevazute la art. 133 alin. (2) lit. c) – f), lit. h) pct. 2 si lit. i) din acelasi cod (servicii pentru care locul prestarii este locul de plecare a unui transport intracomunitar de bunuri; servicii pentru care locul prestarii este locul unde se presteaza serviciile, in cazul unei prestari de servicii constand in activitati accesorii transportului; prestari de servicii pentru care locul prestarii este in statul membru de plecare a transportului, pentru serviciile de intermediere prestate in legatura cu un transport intracomunitar de bunuri; servicii pentru care locul prestarii este locul in care se presteaza serviciile accesorii, pentru serviciile de intermediere prestate in legatura cu serviciile accesorii transportului intracomunitar de bunuri, serviciile pentru care locul prestarii este locul in care se presteaza serviciile – servicii culturale, artistice, sportive, stiintifice, educative, de divertisment, expertize privind bunurile mobile corporale, precum si lucrarile efectuate asupra acestora), daca aceste servicii sunt prestate de o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania, chiar daca este inregistrata in scopuri de taxa in Romania, conform art. 153 din Codul fiscal;
expert contabil Ilie POPOVICI
Comentarii articol (0)