Instrumentele de finantare propuse de BEI raspund nevoilor diverse ale IMM-urilor. Grupul BEI sprijina indirect investitiile IMM-urilor prin intermediul liniilor de credit dezvoltate impreuna cu bancile si intermediarii financiari locali.
Cererile de finantare pentru aceste linii de credit trebuie adresate direct intermediarilor financiari cu care BEI a incheiat acorduri. Lista intermediarilor financiari parteneri, pentru fiecare stat membru, poate fi consultata de site-ul oficial al Bancii Europene de Investitii.
Cele mai utilizate mecanisme de finantare a IMM-urilor propuse de BEI sunt urmatoarele :
-liniile de credit pentru IMM-uri dezvoltate impreuna cu bancile locale ;
-mecanismele de capital de risc ale FEI ;
-instrumentele de garantare globala ale FEI ;
-initiativa JEREMIE (Join Europen Resources for Micro to Medium Enterprises).
Liniile de credit
Imprumuturile acordate de BEI care fac obiectul unei intermedieri reprezinta linii de credit sau imprumuturi indirecte si permit finantarea proiectelor a caror valoare totala este mai mica de 25 milioane euro. Printr-o linie de credit se poate finanta maxim 50% din valoarea proiectului. Finantarea se acorda prin intermediul bancilor si institutiilor financiare locale. Sunt considerate IMM-uri intreprinderile cu mai putin de 250 de angajati, care realizeaza o cifra de afaceri anuala mai mica de 50 de milioane euro si au bilantul anual de maxim 43 milioane euro. Perioada de acordare a acestor credite variaza intre 5 si 12 ani, iar modalitatea de finantare (dobanzi, perioada, rambursarea imprumutului etc.) sunt stabilitate de catre banca intermediara, careia ii apartine si decizia de acordare a acestor credite.
Mecanismele de capital de risc ale FEI
Fondul European de Investitii intervine in principal cu capital de risc provenind fie din fonduri proprii, fie de la Banca Europeana de Investitii sau Uniunea Europeana, in baza mandatelor acordate. FEI actioneaza ca un fond al fondurilor investind in capital de risc, cu precadere in fonduri destinate IMM-urilor la inceput de drum, angajate in dezvoltarea tehnologiilor de varf. Sprijinul FEI se acorda prin intermediari financiari, partenerii fondului fiind fonduri cu capital de risc si banci. Cu investiþii în 244 fonduri, FEI este un jucãtor de bazã pe piaþa europeanã a capitalului de risc.
Garantare globala acordata de FEI
Acest mecanism este destinat cresterii volumului de imprumuturi acordate intreprinderilor mici sau nou infiintate, prin intermediul divizarii riscului intre sistemele nationale de garantare si sistemele de garantare mutuala. Garantia acordata de FEI acopera maxim 50% din valoarea investitiei. Riscul maxim garantat pentru un singur proiect nu poate depasi 10% din capitalul subscris. Mecanismul de garantare a IMM-urilor cuprinde : garantii pentru imprumuturi, garantii pentru microcredite, garantii pentru luarea in participatiune si garantarea imprumuturilor in domeniul TIC (tehnologiei informatiilor si comunicatiilor).
Garantiile acordate de FEI institutiilor financiare intermediare duc la cresterea capacitatii acestora de a acorda imprumuturi, la cresterea cotei de piata si la reducerea riscurilor de pierderi finale in cazul imprumuturilor acordate IMM-urilor.
Initiativa JEREMIE JEREMIE este o initiativa avand ca scop imbunatatatirea furnizarii de servicii financiare si capital de risc catre IMM-uri in regiunile Uniunii Europene, incepand din 2007. Pentru a incuraja institutiile financiare sa acorde imprumuturi firmelor nou-infiintate (firme cu mai putin de 12 luni de activitate) s-a constituit un fond de risc de 3 milioane euro din care se vor acoperi 50% din pierderile inregistrate de catre institutiile financiare partenere in cadrul programului, pentru imprumuturile neperformante acordate firmelor nou-infiintate.
Comentarii articol (0)